Primeur in LUMC Leiden: eerste baby geboren na terugplaatsing eierstokweefsel

© LUMC
LEIDEN - In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de eerste Nederlandse baby geboren die verwekt kon worden dankzij het terugplaatsen van ontdooid eierstokweefsel. Het terugplaatsen gebeurde in het LUMC, meldt het ziekenhuis dinsdag.
Wereldwijd zijn er pas zestig kinderen geboren na zo'n behandeling. De moeder beviel in november na een normaal verlopen zwangerschap in een ziekenhuis in Amsterdam van een gezonde baby. 'We hebben even gewacht met het naar buiten brengen van dit nieuws omdat je toch wil afwachten of alles goed gaat', aldus behandelend arts Leonie Louwé.
Het terugplaatsen van ontdooid eierstokweefsel was nodig nadat de vrouw onvruchtbaar was geworden na een behandeling van kanker. Vlak voordat ze de chemotherapie kreeg, haalden artsen één van haar eierstokken weg, waarvan de buitenschil met daarin onrijpe cellen werd ingevroren. Louwé: 'We moesten heel snel besluiten om deze behandeling toe te passen in verband met de behandeling tegen kanker. Deze nieuwe techniek vereist veel voorwerk.'

IVF-behandeling

Drie jaar later is het weefsel bij haar teruggeplaatst en zijn de eicellen gaan rijpen. De vrouw is daarna met behulp van IVF zwanger geworden. Vanwege de chemotherapie was het niet meer mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te worden.
Het LUMC is het enige ziekenhuis in Nederland dat eierstokweefsel terugplaatst. Buiten Nederland gebeurt dit al in andere Europese landen, zoals Denemarken, Duitsland en België. Sinds 2002 is bij zeventig Nederlandse vrouwen weefsel afgenomen en ingevroren. Bij vijf vrouwen is sinds 2012 eierstokweefsel teruggeplaatst. Behalve de eerste succesvolle zwangerschap heeft dit ook geleid tot herstel van de eisprongcyclus bij de overige vier vrouwen.