ADO laat niets los over categorie-indeling, KNVB maakt besluit in maart bekend

Eigenaar Hui Wang bij ADO - FC Utrecht
ADO Den Haag-eigenaar Hui Wang (r) bezoekt de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht
DEN HAAG - ADO wil niets kwijt over de categorie waarin ze woensdagavond is ingedeeld door de licentiecommissie van de KNVB. De vraag is of de club in de gevreesde categorie 1 terecht komt, maar de Haagse eredivisionist houdt de kaken op elkaar. 'We willen in alle rust kunnen werken aan snel herstel van de financiële situatie en maken daarom niets bekend', aldus de woordvoerder van ADO.
Het wachten is nu op de KNVB, dat in maart, volgens de standaardprocedure, openbaar maakt in welke categorieën alle Nederlandse betaald voetbalclubs zijn ingedeeld. Eerder vandaag liet ADO-directeur Jan Willem Wigt weten dat hij
, met daarin de vangnetbepaling.

De vangnetbepaling houdt een mildere categorie 1 in. Dit is van toepassing als er sprake is van een liquiditeitstekort, in plaats van een verliesgevende exploitatie. De vangnetbepaling zorgt ervoor dat ADO direct categorie 1 mag verlaten, wanneer de club het tekort alsnog wegwerkt. In de zwaardere variant van categorie 1 is een club sowieso gebonden aan een periode van zes maanden toezicht door de KNVB, met daarin twee meetmomenten.

Wel onder curatele

Mocht het zoals verwacht een indeling zijn in categorie 1 met vangnetbepaling dan staat ADO wel onder curatele van de KNVB en is het dus verplicht om een plan van aanpak voor financieel herstel te presenteren. Bovendien moeten alle uitgaven boven de 55.000 euro ter goedkeuring aan de KNVB worden voorgelegd.