Een nieuwe baan en tóch het UWV op je dak: 'Het lijkt verdorie wel Kafka'

Judith den Boer aan het werk bij Omroep West
Judith den Boer aan het werk bij Omroep West © John van der Tol
DEN HAAG - Stel je hebt een nieuwe baan. Dan ben je natuurlijk ontzettend blij. Maar als blijkt dat je van uitkeringsinstantie UWV ondanks die nieuwe baan moet blijven solliciteren, levert dat wel opgetrokken wenkbrauwen op. Het overkwam Judith den Boer (43) uit Voorschoten.
Judith is al achttien jaar aaneengesloten aan het werk. Eerst bij de ANWB en de laatste drie jaar bij een touroperator. Maar dan ineens slaat het noodlot toe. De afdeling waar ze werkt wordt opgeheven en Judith wordt ontslagen. ‘Om bedrijfseconomische redenen’, zoals dat dan wordt genoemd.  Dus moet ze zich inschrijven bij het UWV, voor een ww-uitkering. ‘Dat leek wel hogere wiskunde. Ik heb ruim drie uur achter een computer gezeten. Het was allemaal heel lastig’, vertelt ze. ‘En hun website lag er ook de hele tijd uit.’
Gelukkig hoeft Den Boer niet al te lang thuis te zitten, want ze vindt binnen twee maanden een nieuwe baan, bij Omroep West. Dat meldt ze keurig bij het UWV. Maar haar nieuwe baan is voor 28 uur, terwijl ze in haar vorige baan 32 uur werkte. En daarmee begint het gedoe, want de Voorschotense moet ondanks haar nieuwe baan van het UWV vanwege dat verschil van vier uur blijven solliciteren, op zoek naar iets dat beter betaald wordt of waar ze meer uren aan de slag kan.

‘Hele arbeidsverleden straks verdwenen’

Maar Judith heeft al een baan en dus zegt ze haar uitkering op. Dan belt het UWV. ‘Ze vroegen of ik dat wel zeker wist’, vertelt ze. ‘Als ik dat zou doen en mijn jaarcontract straks niet wordt verlengd, dan was mijn hele arbeidsverleden daarna ineens verdwenen’, waarschuwde het UWV. En dus besluit ze de uitkering dan maar niet stop te zetten. Met alle gevolgen van dien.
‘Ik moest mij woensdag melden bij het UWV op industrietterein Kerketuinen in Den Haag. Ruim 40 minuten rijden, op mijn vrije dag. Kinderen dan maar ergens anders ondergebracht en hup, er naar toe. Ik moest mijn sollicitatiebrieven laten zien en mijn cv laten beoordelen. Ook kreeg ik sollicitatietips. Vervolgens kreeg ik te horen dat ik voor straf gekort zou worden op mijn uitkering. Terwijl ik dus al een baan heb. Het gaat mij ook niet om het geld, het is tientjeswerk.’

UWV: ‘Wij verzinnen de regels niet’

Een woordvoerder van het UWV zegt dat er juist gehandeld is. ‘Dat is nu eenmaal de wet.  Als ’s nachts iemand bij een stoplicht staat, mag je nog steeds niet door rood licht rijden.’ Woordvoerder Wessel Agterhof snapt heus wel dat het vreemd over kan komen, een sollicitatieplicht terwijl je al werk hebt. ‘Maar wij verzinnen de regels niet.  Als je een aanvullende uitkering hebt, kom je ook gewoon in de molen terecht waarmee wij mensen proberen te activeren. Dat geldt dus ook voor mensen in de ww’, aldus Agterhof.
‘Het lijkt verdorie wel Kafka’, zegt den Boer. ‘Ik had ook gewoon tot september 2017 met een ww-uitkering thuis kunnen gaan zitten, terwijl ik nu gewoon een baan heb.’ Den Boer heeft over haar ervaringen een bericht gepost op Facebook, dat inmiddels al tientallen keren is gedeeld.  Ondertussen lijkt een oplossing nog niet in zicht: ‘Ik heb het heel erg naar mijn zin in mijn nieuwe baan, dus solliciteren naar een nieuwe functie wil ik niet. Ik heb geen idee hoe ik dit nou aan moet pakken’, verzucht Judith. En dus lijkt deze Voorschotense Don Quichote nog wel even bezig te zijn met haar gevecht tegen de ambtelijke windmolens.
Inmiddels hebben het CDA en D66 laten weten schriftelijke vragen te stellen aan minister Asscher van Sociale Zaken. De partijen zijn verbaasd over de manier waarop het UWV de regels toepast.