Veel verzet tegen windmolens in Zuid-Holland, plannen provincie staan onder druk

REGIO - Het plaatsen van windmolens in de provincie Zuid-Holland zit alles behalve mee. Op drie locaties in de regio kunnen de plannen voor de windturbines op veel verzet rekenen. Het gaat om windmolens op het terrein van ABC Westland in Poeldijk, Technopolis in Delft en De Balij bij Zoetermeer. De windmolenplannen van de provincie dreigen daarmee ernstig onder druk te komen staan.
ABC Westland wilde graag een windmolen aanleggen, maar week van dat standpunt af na protesten van de buren van het bedrijvenpark. Een nieuwe ontwikkelaar zou in theorie zo het plan voor de windmolen kunnen uitvoeren, maar in de praktijk blijkt dat een illusie. De grond van ABC Westland zou namelijk moeten worden verkocht of verpacht aan de ontwikkelaar die er een windmolen wil neerzetten. 'Maar ik ben niet van plan om dat te doen', zegt directeur Herwi Rijsdijk van het bedrijvenpark. Voor hem geldt dan nog steeds het argument dat hij zijn buren niet met iets wil opzadelen waar ze last van hebben.

LEES OOK: Zuid-Holland wil geen windmolens, maar 'bouw moet wel opschieten, anders wordt doel energieakkoord niet gehaald'

De ontwikkelaar van windmolens op de Technopolis in Delft stuitte onlangs op weerstand van de Technische Universiteit en VSL, het nationaal metrologisch instituut. De TU is bang dat de windmolens trillingen veroorzaken die gevolgen hebben voor de optische metingen die zij uitvoeren. Ook VSL heeft soortgelijke zorgen geuit. Voor het project van ontwikkelaar Tijmen Keesmaat van Green Trust Consultancy leverde dit flinke vertraging op. Het was de bedoeling dat de windmolens dit jaar energie zouden opwekken, maar in plaats daarvan lopen er alleen nog gesprekken om de zorgen van de TU en VSL weg te nemen.

De Balij

Begin deze maand zijn bewoners van Zoetermeer geïnformeerd over de plannen van de provincie om in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, naast het bos De Balij, windmolens neer te zetten. Omwonenden voelden zich overvallen door het voorstel. De provincie heeft vervolgens besloten de termijn te verlengen om een zienswijze te kunnen indienen. De plannen voor windmolens aan de zuidoostkant van Zoetermeer kunnen volgens de provincie wel doorgaan

Woensdag spraken de Provinciale Staten over de ambitie van het provinciebestuur om in 2020 735,5 megawatt aan windenergie op te wekken. Tijdens dit overleg was er nauwelijks aandacht voor de vraag hoe het met het plaatsen van windmolens ervoor staat. De provincie hoopt vlak na de zomer een plan te hebben waar de windmolens kunnen worden geplaatst. Dat is een een kwart jaar later dan de planning van de provincie eerder was.