Van Ecuador tot Indonesië: gratis vakken volgen aan TU Delft nog altijd razend populair

DELFT - Het aantal online-studenten op de TU Delft groeit nog altijd. Sinds de Delftse onderwijsinstelling een aantal jaren geleden begon met het gratis aanbieden van cursussen op internet, staat de teller van van het aantal studenten op 750.000. Van Ecuador tot Indonesië: het gratis, online studeren aan de TU Delft is hot.
Via de website van de universiteit zijn tientallen, gratis cursussen te vinden. Of je nou interesse hebt in zonne-energie, windmolens of fossiele brandstoffen. Voor professor Arno Smets is het opnemen van deze curssusen, dat plaatsvindt in een speciaal daarvoor ingerichte studio, inmiddels gesneden koek.
'Toen ik hiermee begon voelde het heel onpersoonlijk,' legt Smets uit. 'Maar op een gegeven moment vroeg ik mijn online-publiek om nou eens te filmen wat zij van deze cursus geleerd hadden. Ik geef zelf les over zonne-energie en al snel kreeg ik filmpjes van zonnepanelen uit de hele wereld.' Smets krijgt zelfs mail van een student die zegt dat hij zijn dorp in Afrika door de cursus de hele dag kan voorzien van stroom. 'Dat is fantastisch.'

Grote speler

Inmiddels volgen zo'n 750.000 mensen een cursus aan de TU Delft via internet. Daarmee is de universiteit een grote speler op de online-universiteitsmarkt. 'Het blijft ontzettend belangrijk dat we dit doen,' zegt Smets. 'We kunnen het leven van mensen hiermee verbeteren. Onderwijs is het doorgeven van kennis. En het is een van de weinige dingen die groeit, wanneer je het met mensen deelt.'
Zelf benieuwd naar zo'n online cursus van de TU Delft? Klik dan hier. Je kan er overigens geen diploma mee halen, wel ontvang je na afloop van de cursus een certificaat.