'Onchristelijk' rijgedrag nekt fractie-assistent SGP-Christenunie in Nieuwkoop

NIEUWKOOP - De fractie van de SGP-Christenunie in Nieuwkoop heeft een fractie-assistent geschorst vanwege zijn verkeersgedrag. Op internet en sociale media doken filmpjes op, waarin hij verschillende fikse verkeersovertredingen begaat. Ironisch genoeg had fractie-assistent Laurens Verduijn uitgerekend 'verkeersveiligheid' in zijn portefeuille, terwijl hij notabene zelf filmpjes van de overtredingen op internet zette.
Op de beelden, die opdoken via website Dumpert.nl, is onder meer te zien hoe twee auto's worden afgesneden, en er vervolgens over een verdrijvingsvlak een afrit wordt genomen. Ook is te zien hoe er door een woonwijk wordt gereden zonder af te remmen voor een drempel, waarna een overstekende vrouw bijna wordt geschept.

De schorsing van de assistent uit Ter Aar is door fractievoorzitter Elias van Belzen zelf wereldkundig gemaakt via de website van de partij. 'Een van onze fractie-assistenten gedraagt zich blijkbaar dusdanig in het verkeer, dat het niet verenigbaar is met zijn functie binnen onze fractie maar ook niet met het gedachtengoed waar wij voorstaan', zegt Van Belzen tegen Omroep West.

'Ongelukkige combinatie'

'Ook heeft het de nodige commotie veroorzaakt, waardoor hij op dit moment niet meer goed kan functioneren binnen onze fractie', vertelt Van Belzen. Hij zegt veel reacties te hebben gekregen op de filmpjes. 'Dat hij verkeersveiligheid in zijn portefeuille had is inderdaad een ongelukkige combinatie', geeft hij toe.

Volgens de fractievoorzitter is zijn assistent erg geschrokken van alle commotie die is ontstaan. 'Hij heeft er enorm spijt van. Het gaat om een situatie van meer dan een jaar geleden en hij heeft inmiddels zijn rijstijl aangepast', vertelt Van Belzen.

'Hij vond het misschien stoer'

Maar waarom zet iemand dashcamfilmpjes van zijn eigen gevaarijke rijgedrag op internet, dat is toch vragen om problemen? 'Tja, als iemand zeventien, achttien jaar is... Dan kijk je daar toch anders tegenaan dan iemand die wat volwassener is. Sommige beelden zijn zelfs van toen hij nog zestien was', aldus de SGP-Christenunie voorman.

'Dat betekent niet dat ik het goedkeur, maar hij vond het misschien stoer of iets dergelijks.' Voor Laurens Verduijn's toekomst als fractie-assistent moet worden gevreesd: 'We hebben besloten een pauze in te lassen van een maand, om te kijken wat er precies is gebeurd en het gesprek aan te gaan. We moeten kijken of er in de toekomst nog ruimte is voor Laurens binnen onze fractie', zegt Van Belzen.

Verduijn reageert

De fractie-assistent werd in juni 2014 benoemd. Hij was toen 16 jaar oud. Laurens Verduijn heeft vrijdagavond tegenover Omroep West gereageerd op alle gebeurtenissen.