'Elektrische laadpalen veroorzaken lege parkeerplekken', VVD in Den Haag is geïrriteerd

DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet er voor zorgen dat het aantal oplaadpalen voor elektrische auto's aansluit bij de behoefte. Dat zegt de VVD in de Haagse gemeenteraad. Op dit moment zouden de palen en de plekken die daarbij horen te vaak leeg blijven. Ook in wijken waar de parkeerplaatsen schaars zijn.
Ypenburg is zo'n wijk met laadpalen en een hoge parkeerdruk. 'Juist in dit soort wijken is de frustratie bij automobilisten over het elektrische rijden groot', zegt gemeenteraadslid Monique van der Bijl (VVD).


LEES OOK: Auto opladen in Den Haag? Vergeet je parkeerkaartje niet


Van der Bijl: 'Mensen kunnen hun auto niet kwijt terwijl de parkeervakken bij de oplaadpalen voor elektrische auto's gewoon vrij zijn. Maar daar kunnen ze hun auto niet neerzetten omdat deze vakken het grootste deel van de dag zijn gereserveerd als oplaadpunt voor elektrische rijders'.

'Begrip voor het nieuwe rijden'

Ellen Hiep van de Vereniging Elektrische Rijders (VER) vraagt om begrip voor het nieuwe rijden. 'We moeten er allemaal aan wennen. Ik denk dat we moeten beseffen dat het rijden in elektrische auto's iets is waar we allemaal van beter van worden. Elektrisch rijden zorgt voor schone lucht in de stad en dat is iets waar ook benzinerijders van profiteren.'


LEES OOK: 1.000 nieuwe oplaadpalen voor elektrische auto's in Den Haag

Den Haag heeft op dit moment vijfhonderd openbare laadpalen en duizend bijbehorende parkeerplaatsen waar de elektrische auto's kunnen worden opgeladen. Het is de bedoeling dat het aantal laadpalen en parkeerplekken over twee jaar is verdubbeld.

'Duidelijkere regels en afspraken over elektrische laadpunten'

De VVD in Den Haag vindt dat verantwoordelijk wethouder De Bruijn meer de regie in handen moet nemen bij de plaatsing van elektrische laadpunten. Van der Bijl: 'De gemeente moet heel duidelijk maken hoeveel elektrische laadpunten ze verwacht dat in de toekomst nodig zijn, op welke plek wat de richtlijnen zijn. Ook willen we dat de gemeente aangeeft hoeveel mensen samen gebruiken moeten maken van zo'n laadplek en hoe dat gecontroleerd wordt.'

LEES OOK: Den Haag heeft primeur met snellaadstations voor elektrische auto's

De woordvoerder van wethouder De Bruijn laat in een reactie weten dat de gemeente alleen laadpalen neerzet op plekken waar meerdere gebruikers van het elektrische rijden zijn. De gemeente zegt verder dat het probleem met lege parkeerplekken bij de laadpunten vanzelf wordt opgelost door de verwachte toename van het aantal elektrische auto's.
Meer over dit onderwerp:
VVD Den Haag Parkeerplekken Elektrisch Auto Ypenburg
Deel dit artikel: