KNVB wil rol assistent-scheidsrechters veranderen om partijdigheid tegen te gaan

DEN HAAG - De KNVB wil de rol van assistent-scheidsrechters veranderen. Ze zijn nu de grootste bron van ergernis in het amateurvoetbal, omdat er te vaak sprake zou zijn van partijdigheid. In een proef wordt onderzocht wat er aan de rol van de assistenten moeten veranderen om hun inzet eerlijker te maken.

De oorzaak van de partijdigheid schuilt in de regel dat veel teams zelf een assistent-scheidsrechter moeten regelen. Dat is dan vaak iemand van het eigen team, waardoor er niet altijd eerlijk wordt 'gevlagd'. De assistent-scheidsrechter wordt ook wel de grensrechter genoemd. Hij of zij is verantwoordelijk voor het assisteren van de scheidsrechter. De voornaamste taken zijn het vlaggen bij een ingooi en bij buitenspel. Met name die laatste levert vaak ergernis op, omdat grensrechters daar doelpunten mee kunnen voorkomen.

Om partijdigheid in de toekomst te voorkomen, heeft de KNVB drie alternatieven rollen voor de grensrechter voorgelegd aan amateurverenigingen. Ze bleken alledrie ongeveer even populair. Daarom worden de opties vanaf februari in de praktijk getest in geselecteerde competities. De eerste optie is om de assistent niet van kant te laten wisselen in de rust. Daardoor vlagt hij zowel een helft de verdediging van zijn team, als de aanval. De tweede optie is om de assistent-scheidsrechter niet meer te laten vlaggen voor buitenspel. Dat zal de scheidsrechter dan zelf inschatten. De derde optie is om  de assistent helemaal niet meer in te zetten en alle verantwoordelijk bij de scheidsrechter te leggen.

'Hoop op succes'

Koen Adriaanse van de KNVB hoopt dat de proef een succes wordt en dat de beste optie in alle competities ingevoerd kan worden. 'Eerst gaan we het uitgebreid testen op uitgebreide schaal. Maar we hopen dat zo iedereen zoveel mogelijk plezier in het voetballen kan houden.' Het is nog onbekend op welk termijn er een knoop wordt doorgehakt over de nieuwe rol van de assistent-scheidsrechter.

Deel dit artikel:

Reageren