GroenLinks wil uitbreiding milieuzone Den Haag naar hele centrumring: 'Weg met vieze bestelbusjes'

DEN HAAG - GroenLinks in Den Haag wil een snelle uitbreiding van de milieuzone in de stad. Door een nieuwe berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voldoet Den Haag niet meer aan de wettelijke norm voor schone lucht. Daarom zou de nieuwe milieuzone de hele centrumring moeten beslaan, vindt de partij.
In een eerdere rapportage van het RIVM stond de verwachting dat de luchtkwaliteit in Den Haag in 2015 zou verbeteren ten opzichte van 2014. Maar inmiddels is deze prognose voor de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) naar boven bijgesteld. Dat komt vooral doordat dieselbestelauto's vervuilender blijken te zijn dan verwacht, schrijft wethouder Tom de Bruijn (D66) in een brief aan de gemeenteraad.

Dit betekent dat de norm op drie plekken in Den Haag wordt overschreden. Dat zijn de Raamweg, de Lekstraat en de Neherkade.'Voor deze plekken was bij de vorige prognose berekend dat ze net onder de norm zouden uitkomen, met de bijgestelde NO2-concentraties komen deze plekken net boven de norm,' schrijft De Bruijn.

Milieuzone uitbreiden

GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns ziet in de nieuwe berekeningen aanleiding om de milieuzone uit te breiden. De nieuwe milieuzone zou de hele centrumring moeten beslaan en ook de meest vervuilende bestelbusjes moeten weren, zo vindt hij.

Kapteijns: 'Nu de Haagse lucht officieel ongezond is verklaard, is het noodzakelijk om in actie te komen.  Met het uitbreiden van de milieuzone verbeteren we de luchtkwaliteit in onze stad en kunnen we allemaal vrijer ademen.'

De Bruijn wacht af

Wethouder De Bruijn loopt niet vooruit op een uitbreiding van de milieuzone. Hij gaat ervan uit dat ondanks de hogere prognose voor 2015, de concentraties de komende jaren blijven dalen. 'Wanneer de verwachte daling zich inderdaad voordoet zal  in 2016 of uiterlijk in 2017 wel aan alle grenswaarden worden voldaan,' schrijft hij.


Deel dit artikel: