Raad Midden-Delfland stemt burgemeester Rodenburg onverwacht weg

Burgemeester Arnoud Rodenburg.
Burgemeester Arnoud Rodenburg. © WOS
MIDDEN-DELFLAND - Geheel tegen de verwachting in komt er geen derde termijn voor burgemeester Arnoud Rodenburg (CDA) van de gemeente Midden-Delfland. Rodenburg kreeg wel een positief advies van de vertrouwenscommissie, maar een meerderheid van de gemeenteraad stemde hier dinsdagavond niet mee in. Rodenburg was zeer geëmotioneerd na het bekend worden van de uitslag.
De gemeente Midden-Delfland krijgt daarom per 1 juli een nieuwe burgemeester. Rodenburg hield na het besluit een toespraak voor de gemeenteraad waarin hij zei dat het besluit 'als donderslag bij heldere hemel' kwam. De fracties van de PvdA en VVD verlieten vervolgens de raadzaal.
Fractievoorzitter Elly de Jong van PvdA Midden-Delfland is totaal verrast en begrijpt er helemaal niets van. Volgens haar is Rodenburg heel populair bij de gemeente en de bevolking, en heeft hij ook veel betekend voor Midden-Delfland. Zij trekt de kwaliteit van de raad in twijfel en suggereert dat sommige leden mogelijk een statement wilden maken zonder rekening te houden met de gevolgen.

Geheim

Ook fractievoorzitter Kees van der Vaart van het CDA Midden-Delfland is verrast door de uitslag. 9 raadsleden hebben tegen Rodenburg gestemd, 7 voor. Het is niet bekend hoe elk raadslid heeft gestemd, want de stemming was geheim. In de raad zitten 5 CDA'ers, 4 leden van Mijn Partij, 4 leden van OGP, 3 VVD'ers en 1 PvdA'er.
De commissaris van de Koning zal worden ingelicht over de uitslag. Welke procedure dan volgt is nog niet bekend. 'Dit is niet de normale gang van zaken', zegt De Jong. 'Normaal gesproken is het aannemelijk dat een burgemeester wordt herkozen na een positief advies.'

Oud vuil

Ook op sociale media wordt vol verbazing gereageerd op de uitslag van de stemming. 'Niet te geloven dit, een prima bestuurder als oud vuil aan de kant gezet. Ik ben er stil van!', is een van de reacties. De burgemeester reageerde zelf ook op alle commotie. 'Ik had me de avond ook anders voorgesteld', schreef hij op Twitter.

'Totale verrassing'

Burgemeester Bas Verkerk van buurgemeente Delft, las het nieuws over zijn collega tijdens een debat over wat misging bij grote bouwprojecten in zijn eigen stad.
Voor hem kwam het bericht over het gedwongen vertrek van zijn collega als een totale verrassing. Volgens Verkerk is Rodenburg een 'excellente ambassadeur' voor Midden-Delfland. 'En zeer betrokken bij zijn gemeente. Het is een goed bestuurder.'