Burgemeester Midden-Delfland weggestuurd: Voordracht vertrouwenscommissie was unaniem

© WOS
MIDDEN-DELFLAND - De voordracht voor herbenoeming van burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden Delfland was unaniem. Dat zeggen verschillende bronnen tegen Omroep West. Rodenburg werd gisteren tot verbijstering van de burgemeester zelf, door een meerderheid van de gemeenteraad weggestemd.
Als een burgemeester moet worden benoemd of herbenoemd, wordt uit de gemeenteraad een zogenoemde 'vertrouwenscommissie' gevormd. Leden van die commissie voeren gesprekken met kandidaten en komen uiteindelijk met een voordracht aan de gemeenteraad.
In Midden-Delfland zaten alle fractievoorzitters in deze commissie. Iedere fractievoorzitter wist dus wat er ging gebeuren, en je mag van fractieleiders verwachten dat ze weten wat er in de eigen groep leeft.

Signaal afgeven

‘Het zou kunnen dat een aantal mensen een signaal heeft willen afgeven’, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Dooremaal van de VVD. Hij stapte met zijn fractie op uit de raadsvergadering, nadat bekend werd gemaakt dat negen collega-raadsleden niet verder wilden met de burgemeester. ‘Ik vermoed dat sommige mensen niet exact begrijpen wat de gevolgen zijn van hun tegenstem’.

Niet alleen de liberalen vertrokken uit protest tegen de uitkomst, ook de PvdA had er even geen zin meer in. Fractievoorzitter Elly de Jong is furieus. ‘Ik denk dat elke partij zich nu achter de oren moet krabben. Je mag je zelfs afvragen of deze gemeenteraad nog wel kwalitatief goed genoeg is.’ Ze hoopt ook dat de wethouders de eer aan zichzelf houden nu de burgemeester geen vertrouwen meer heeft in de raad. ‘Arnoud Rodenburg is een onnoemlijk goede vertegenwoordiger van Midden-Delfland. Hij staat ook zo bekend’. Net als de VVD denkt De Jong dat raadsleden een soort statement hebben willen maken ‘Hoe dom kun je zijn!’

Schandalige vertoning
Het advies van de fractievoorzitters aan de gemeenteraad was dus ‘we willen door met deze burgemeester’. Dit werd voorafgaand aan de openbare vergadering behandeld in een besloten raadsbijeenkomst. Hier werd ook gestemd over de voordracht. Daar bleek dat een meerderheid dit toch niet zag zitten. Hier zat ook burgemeester Arnoud Rodenburg bij. Vervolgens had hij een half uur om het nieuws te verwerken, voordat het ook publiekelijk werd meegedeeld.
‘Dit is een schandalige vertoning’, zegt fractievoorzitter Ellen Snethlage van de lokale Mijn Partij. Zij stuurde na de stemming een twitterbericht met de tekst: ‘Zo hadden wij dat niet gewild’. Zij ontkent dat haar fractie niet weet wat ze gedaan heeft. ‘De stemming is geheim, maar wij zijn al jaren kritisch op een aantal punten. De gemeente is in de loop der jaren ook veranderd, dan kom je op een gegeven moment met de vraag: is het verstandig om met elkaar door te gaan’. Snethlage zegt ook dat ze niet teleurgesteld is over de uitkomst van de vergadering van gisteravond, wel vindt ze de gang van zaken slecht.