LHBT-vluchtelingen zijn bedreigd en gepest in noodopvang Alphen, bevestigt burgemeester Spies

ALPHEN AAN DEN RIJN - Liesbeth Spies heeft voor het eerst bevestigd dat LHBT (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders)-vluchtelingen zijn bedreigd en gepest in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. De Alphense burgemeester bevestigt dat bij het beantwoorden van vragen van raadslid René Driesen (GroenLinks). Dat meldt regiopartner Studio Alphen.
Volgens Spies is het een paar keer gebeurd dat LHBT-vluchtelingen zijn bedreigd en gepest. Bij de politie is aangifte ervan gedaan. 'Als de daders opgespoord kunnen worden, worden zij overgeplaatst naar een andere noodopvang. Dat is inmiddels enkele malen gebeurd', aldus de burgemeester.

'Daarnaast zijn er LHBT-bewoners op eigen verzoek gehuisvest in een afzonderlijk deel van de opvang. In dit deel is toezicht. Eén bewoner is op eigen verzoek overgeplaatst naar een andere opvanglocatie.'

Mishandeling en bedreiging

Begin december kwamen de eerste berichten naar buiten dat een groep vluchtelingen in de Alphense gevangenis zou worden mishandeld, bedreigd en uitgescholden vanwege hun seksuele geaardheid. Omdat er geen aangifte werd gedaan, ontstond er twijfel over de waarheid van de verhalen.

LEES OOK: Syrische vluchteling: 'Alphenaren hoeven niet bang te zijn, we zijn ook gewoon mensen'

In de voormalige gevangenis aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn worden sinds oktober vorig jaar ongeveer 1140 vluchtelingen opgevangen. Sindsdien kwam de locatie enkele keren in het nieuws. Zo was er naast de bedreigingen van de LHBT-vluchtelingen ook een geslaagde zelfmoord van een Irakese vluchteling. Daarnaast zorgde een verwarde vluchteling in de nacht van zaterdag op zondag voor commotie in de noodopvang.

Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen