Tien jaar geëist tegen 'gruwelopa' Zoetermeer, PvdA'er zou jonge kinderen hebben misbruikt

© ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist tegen de 63-jarige Rene van B. uit Zoetermeer een celstraf van tien jaar vanwege ontucht met acht kinderen in de leeftijd van vier tot tien jaar. De slachtoffers van de oppas-opa waren kleindochters en hun vriendinnetjes. De verdachte was begin dit jaar nog kandidaat van de PvdA voor Provinciale Staten van Zuid-Holland.
Het misbruik vond plaats tussen 2013 en 2015. De zitting bij de Haagse rechtbank tegen Van B. begon woensdag eerst achter gesloten deuren. Ouders wilden de zaak graag uit de openbaarheid houden om hun kinderen niet verder te beschadigen. De rechtbank besluit echter dat het verhoor van de Van B. gebeurt met pers en publiek erbij.
'Ik heb met mijn gedrag een ontzettende puinhoop veroorzaakt', zegt Rene B. als de ondervraging begint. 'Ik heb de ouders die hun kinderen aan mij afstonden op hun ziel getrapt.' Hij geeft het misbruiken van zeven van de acht kinderen toe.

Kinderen moesten zelf filmpjes maken

De voorzitter van de rechtbank neemt de in detail van de vergaande seksuele handelingen door die hij met kinderen verricht zou hebben. 'Walgelijk', zegt de Zoetermeerder over zijn wangedrag. “Hier zit iemand die een misdaad heeft begaan.”
Hij liet ze onderling seksuele handelingen plegen. De oppas-opa toonde de slachtoffers ook seksfilms, en hij maakte opnames van het misbruik dat hij met ze pleegde. Of hij liet de kinderen de filmpjes zelf schieten. Hij zweert bij de rechtbank dat hij ze niet verspreid heeft op internet. 'Dat zou ik nooit gedaan hebben', zegt de verdachte tijdens de ondervraging. Ook maakte hij meer dan 7000 foto’s van het misbruik.    

Door de mand gevallen na 'massage'

De ontuchtzaak kwam in april dit jaar aan het rollen, toen hij tijdens een verjaardagspartij een van de slachtoffers opzichtig masseerde. De moeder vertrouwde het niet, en kaartte het gedrag van de oppas-opa aan bij andere moeders.    
Tijdens de zitting bleek dat hij tijdens logeerpartijtjes in zijn woning de seksuele handelingen verrichte, maar ook bij de slachtoffers thuis. Daarnaast zou hij zich aan de kinderen vergrepen hebben tijdens een uitstapje in een museum in Groningen.    

'Gruwelopa ontwricht levens'

De officier van justitie noemt de verdachte een 'gruwelopa'. 'Hij heeft het leven van de slachtoffers en hun ouders helemaal ontwricht. Hoe moet je leven met het idee dat je vader dit heeft gedaan?!'
Naast de celstraf van tien jaar eist de officier van justitie ook nog dat de verdachte zich na zijn vrijlating niet meer in Den Haag of Zoetermeer mag vestigen. Volgens de officier zou de Zoetermeerder, ondanks zijn mooie woorden, geen echt berouw hebben. Ook de rechtbank twijfelt of zijn spijtbetuigingen helemaal oprecht zijn. 'Het komt allemaal erg klinisch over', zegt een van de rechters.  

Weg uit Zoetermeer

De Zoetermeerder belooft aan het eind van de zitting dat hij geen hoger beroep zal aanspannen tegen de uitspraak van de rechtbank, zodat de zaak zich niet eindeloos voortsleept. Ook zegt hij toe in de toekomst buiten Zuid-Holland te gaan wonen.  
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.