Personeel protesteert tegen ‘intimidatie’ bij Europees Octrooibureau

RIJSWIJK - Personeel van het Europees Octrooibureau (EPO) in Rijswijk gaat donderdagmiddag de straat op. De medewerkers protesteren tegen de slechte werksfeer binnen de organisatie en de cultuur van ‘angst en intimidatie’, zoals sommigen het omschrijven
Directe aanleiding voor de demonstratie is het ontslag van twee collega’s en de degradatie van een derde. De Rijswijkse vestiging  van het octrooibureau is met ongeveer 2700 werknemers de grootste internationale organisatie in Nederland.
De mensen die zijn ontslagen en gedegradeerd werken  op het hoofdkantoor van EPO in München. Ze zijn allen actief voor de eigen vakbond van de instelling. De sancties leidden afgelopen week tot een grote demonstratie in Duitsland waaraan naar schatting 1300 mensen deelnamen. Maar de onrust is nu ook overgeslagen naar Rijswijk.

Rekening voor kritiek

Volgens de werknemers krijgen de gestraften de rekening gepresenteerd voor het feit dat zij kritiek durfden te uiten op de ‘tirannieke’ EPO-baas, de Fransman Benoit Battistelli. Een van de mensen die is ontslagen is de voorzitter van de vakbond,  de Nederlandse Elizabeth Hardon. 'Het is pure intimidatie,' zegt advocaat Liesbeth Zegveld van de bond.
Een woordvoerder van EPO zelf zegt dat Battistelli bezig is met een grote reorganisatie om de organisatie te moderniseren. ‘Dat leidt natuurlijk tot een reactie bij het personeel. Iedereen heeft moeite met veranderingen.’ Hij zegt ook dat de topman graag een dialoog wil met de werknemers om de relatie te herstellen.

Regeringen moeten ingrijpen

De protesttocht van donderdag voert van de Franse naar de Duitse ambassade in Den Haag. De boze werknemers hopen de regeringen van beide landen en van Nederland zover te krijgen dat die ingrijpen, net als de Nederlandse.  
Personeelsleden van EPO in Rijswijk spreken van een ‘angstcultuur’ binnen de organisatie. Uit vrees voor represailles willen mensen alleen anoniem praten. Zij vertellen dat mensen die bijvoorbeeld op facebook kritische berichten liken over de organisatie al op sancties kunnen rekenen. ‘Censuur, dreigementen. Het is niet leuk meer om hier te werken,’ aldus een van hen.

'Geen angstcultuur'

De woordvoerder van EPO bestrijdt dat er sprake is van een angstcultuur. Volgens hem wordt echter niet geaccepteerd dat mensen die geweldig goede arbeidsvoorwaarden hebben, slecht spreken over het bedrijf waar ze werken.
Het Nederlandse kabinet heeft zich tot op heden niet duidelijk over de kwestie uitgesproken. Probleem is onder meer, beklemtoonde minister Lodewijk Asscher (PvdA, sociale zaken) eerder al in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer, dat de leiding van het Europese Octrooibureau juridische immuniteit geniet. Dat betekent onder meer dat de Nederlandse Arbeidsinspectie geen toegang krijgt tot het kantoor in Rijswijk zolang Battistelli geen toestemming geeft.

Kabinet moet in actie komen

PvdA en SP in de Tweede kamer willen nu dat staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, economische zaken) in actie komt. Hij moet gaan bemiddelen en met zijn Europese collega’s om tafel om ervoor te zorgen dat het ‘gat in de wet wordt gedicht,’ aldus Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP).
Het Europese Octrooibureau bouwt momenteel een nieuw gebouw van 205 miljoen euro in Rijswijk. Premier Rutte hielp Battistelli in de zomer van 2014 met het leggen van de eerste steen. Ook tijdens het slaan van de eerste paal, was er een protestactie in Rijswijk.