Instellingen

Zoetermeer troeft Den Haag af: gemeente sneller bereikbaar via WhatsApp

WhatsApp.
WhatsApp. © ANP
ZOETERMEER - Het is vanaf nu mogelijk om je vragen te stellen aan de gemeente Zoetermeer door een app'je te sturen. Het gaat om een proef van zes maanden. Zoetermeer troeft daarmee buurgemeente Den Haag af. In Den Haag wordt op dit moment nog de informatieveiligheid onderzocht, voordat er daar op 1 maart met de test wordt gestart.
De gemeente Zoetermeer is bereikbaar op het nummer 06-55449955. Een echte conversatie met ambtenaren zal het niet worden, want volgens een gemeentewoordvoerster 'zijn de antwoorden kort en bondig en wordt er veelal naar de website verwezen'.
Ook buurgemeente Den Haag wil WhatsApp als gebruiken om met burgers te communiceren. Maar eerst moet worden onderzocht hoe het met de informatieveiligheid van de chatdienst via de smartphone is gesteld. En dat traject heeft vertraging opgelopen. Een woordvoerster van de gemeente Den Haag legt uit dat het onderzoek van de 'tool', die nodig was om de informatieveiligheid van WhatsApp te kunnen garanderen, niet voldeed aan de veiligheidseisen die de gemeente eraan stelde. Hierdoor was het noodzakelijk om de aanbesteding opnieuw te starten.

Pilot van drie maanden

Inmiddels heeft Den Haag een toepassing gevonden bij een andere leverancier die wel voldoet aan de eisen van de gemeente. Het onderzoek bevindt zich in de afrondende fase. Als alles goed gaat, kan op 1 maart de pilot van drie maanden gaan lopen.
Net als in Zoetermeer, zal ook in Den Haag de proef eindigen met een evaluatie door de gebruikers van WhatsApp. Op basis daarvan wordt besloten of de chatdienst bij beide gemeenten blijft bestaan.