Instellingen

Honderden medewerkers octrooibureau houden protesttocht in Den Haag tegen 'tirannieke baas' EPO

Demonstratie tegen octrooibureau
Demonstratie tegen octrooibureau © Remco Out
Demonstratie tegen Octroobureau
Demonstratie tegen Octroobureau © Remco Out
Demonstratie tegen Octroobureau
Demonstratie tegen Octroobureau © Remco Out
Demonstratie tegen Octroobureau
Demonstratie tegen Octroobureau © Remco Out

DEN HAAG - Tussen de 300 á 400 medewerkers van het Europees Octrooibureau (EPO) demonstreren donderdagmiddag in Den Haag tegen hun werkgever. De protesttocht van donderdag voert van de Franse naar de Duitse ambassade in Den Haag. De boze werknemers hopen de regeringen van beide landen en van Nederland zover te krijgen dat die ingrijpen.

voor de demonstratie is het ontslag van twee collega's en de degradatie van een derde. De Rijswijkse vestiging  van het octrooibureau is met ongeveer 2700 werknemers de grootste internationale organisatie in Nederland.

De mensen die zijn ontslagen en gedegradeerd werken op het hoofdkantoor van EPO in München. Ze zijn allen actief voor de eigen vakbond van de instelling. De sancties leidden afgelopen week tot een grote demonstratie in Duitsland waaraan naar schatting 1300 mensen deelnamen. De onrust is nu ook overgeslagen naar Rijswijk.

Rekening voor kritiek

Volgens de werknemers krijgen de gestraften de rekening gepresenteerd voor het feit dat zij kritiek durfden te uiten op de 'tirannieke' EPO-baas, de Fransman Benoit Battistelli. Een van de mensen die is ontslagen is de voorzitter van de vakbond,  de Nederlandse Elizabeth Hardon. 'Het is pure intimidatie', zegt advocaat Liesbeth Zegveld van de bond.

Een woordvoerder van EPO zelf zegt dat Battistelli bezig is met een grote reorganisatie om de organisatie te moderniseren. 'Dat leidt natuurlijk tot een reactie bij het personeel. Iedereen heeft moeite met veranderingen.' Hij zegt ook dat de topman graag een dialoog wil met de werknemers om de relatie te herstellen.