Instellingen

Delft moet vooral inzetten op kennis en vernieuwing, zegt commissie-Deetman

Een typisch voorbeeld van innovatie: De Solar Challenge van de TU Delft (Archieffoto)
Een typisch voorbeeld van innovatie: De Solar Challenge van de TU Delft (Archieffoto)
DEN HAAG - De stad Delft moet dé 'broedplaats' van de technische kenniseconomie worden. Kennis en vernieuwing vormen het 'vliegwiel' voor de ontwikkeling van Delft. De TU en bedrijven als DSM Kunnen daarbij een grote rol spelen. Delft moet zo de 'innovatiemotor van de Zuidelijke Randstad' worden. Dat is de belangrijkste conclusie van de commissie-Deetman.
Vertegenwoordigers van buurgemeenten, de provincie, het Rijk en deskundigen stelden onder leiding van de Haagse oud-burgemeester een advies op om de stad op lange termijn weer gezond te maken. 'Delft, parel in de Randstad' beschrijft die lijnen voor de toekomst.
Kern is dat de armlastige gemeente moet uitgroeien naar 'een technologiestad van formaat'.
Ook moet Delft weer meer gaan groeien. De gemeente moet aantrekkelijker worden voor kennisintensieve bedrijven en instellingen en de mensen die daar werken. Verder is het advies om Delft beter bereikbaar te maken. Er lopen al wegen en sporen naar de stad toe. Maar vaak eindigen die niet op de plek waar mensen moeten zijn. Het advies is voor de TU-wijk per fiets en auto beter te ontsluiten.

College blij met advies

Delft moet bovendien nog aantrekkelijker worden voor toeristen, is een ander advies. Het dient een 'must see-bestemming te worden. Dat levert ook veel nieuwe banen op.
Het college van burgemeester en wethouders laat in een reactie weten dat de aanbevelingen 'zeer waardevol' zijn en er graag mee aan de slag te gaan.