Rechter Den Haag straft moeder nadat 14-jarig meisje laveloos raakt op feest in De Lier

DEN HAAG - Ouders die een feestje organiseren voor hun kind zijn verantwoordelijk voor het alcoholgebruik van minderjarigen op dat feestje. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Een vrouw is veroordeeld tot een geldboete omdat een 14-jarig meisje door de drank onwel werd op de ‘sweet 16 party’ van de dochter van de vrouw. Het minderjarige meisje kwam laveloos in het ziekenhuis terecht.
Het feestje was in een bedrijfskantine in De Lier. Het 14-jarige meisje was één van de gasten en is die avond in het ziekenhuis beland met 1.1 promille alcohol in haar bloed. De veroordeling van de vrouw die het feestje organiseerde is volgens de persrechter een signaal naar ouders die voor hun kinderen een feest geven. 'Jij bent verantwoordelijk voor wat er op jouw feestje gebeurt. Als er op jouw feestje minderjarigen dronken worden is dat strafbaar', aldus persrechter Yolande Wijnnobel. Dat betekent dat ouders moeten opletten of er op het feestje van hun kind geen minderjarigen zijn die te veel alcohol drinken.
De veroordeelde moeder zegt dat haar niets te verwijten valt, omdat het meisje sterke drank gedronken zou hebben. Dat zou de moeder helemaal niet hebben geschonken. De rechter zegt dat de vrouw dit geweten moet hebben, omdat de politie lege flessen sterke drank op de bar aantrof. Daarbij zegt de rechter dat de vrouw had moeten voorkomen dat het 14-jarige meisje zoveel kon gaan drinken dat ze uiteindelijk laveloos afgevoerd werd.
De rechter legt een geldboete op van 400 euro, waarvan 300 euro voorwaardelijk. De officier van justitie eiste eigenlijk 60 uur werkstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Het oordeel van de rechter viel lager uit, omdat het voorval al twee jaar geleden is gebeurd. De vrouw heeft dus al twee jaar met deze kwestie in haar hoofd moeten rondlopen.  

Privéfeestje

Nu is het zo dat je pas vanaf je 18de alcohol mag kopen. De rechter benadrukte echter dat het niet verboden is om alcohol te schenken op een privéfeestje, ook al zijn daar minderjarigen. Dat feit wordt de vrouw dan ook niet verweten, maar dus wel dat er sterke drank is geschonken en het meisje in het ziekenhuis terecht kwam.