Samir uit Schoonhoven krijgt medaille voor heldendaad

Samir El Harracha en Tjerk Bruinsma van Krimpenerwaard.
Samir El Harracha en Tjerk Bruinsma van Krimpenerwaard. © Carnegie Heldenfonds
SCHOONHOVEN - Samir El Harracha uit Schoonhoven heeft een bronzenlegpenning van het Carnegie Heldenfonds gekregen. Die is voor mensen die met gevaar voor eigen leven iemands leven hebben gered. In juli redde Samir een 15-jarige jongen uit een brandend huis.
De 23-jarige Samir bedacht zich geen moment toen hij een huis aan de Boerhaavelaan in vlammen zag opgaan. Hij trapte de deur in om te kijken of er nog iemand in de woning was. Een 15-jarige bewoner van het huis had niet door dat er brand was in zijn huis, maar door de actie van Samir kon hij ongedeerd naar buiten komen. 'Ik heb geen moment getwijfeld. Iedereen zou dit doen,' zei hij toen.

Vrijdag kreeg Samir de bronzenlegpenning voor zijn heldendaad van burgemeester Tjerk Bruinsma van Krimpenerwaard.

Carnegie Heldenfonds

De Stichting Carnegie Heldenfonds ontleent haar naam aan Andrew Carnegie. Hij verdiende een vermogen in de Verenigde Staten in de 19e eeuw. In 1904 vond in de buurt van Pittsburg een mijnramp plaats die 178 mensen het leven kostte. Daarbij lieten ook twee mannen bij reddingspogingen het leven, hun vrouw en jonge kinderen achterlatend. Dat was voor Carnegie aanleiding om ‘The Carnegie Hero Fund Commission’ voor Noord-Amerika in het leven te roepen, met een door hem geschonken stichtingskapitaal van 5 miljoen dollar.