Stedin gaat slim netwerk gebruiken voor opsporen van hennepkwekerijen

© archief
DEN HAAG - Energieleverancier Stedin heeft een nieuwe manier gevonden om hennepkwekerijen op te sporen. De elektriciteitsstations van Stedin worden de komende jaren voorzien van slimme energiemeters. Deze meters detecteren mogelijke kwekerijen en geven een signaal, waarna de politie een onderzoek kan instellen.
De nieuwe software is zeer welkom. In 2015 werden er namelijk zestien procent minder hennepkwekerijen opgerold dan het jaar ervoor. Dat komt volgens Stedin door een interne reorganisatie. 'Daarnaast had ook de politie te maken met andere prioriteiten zoals de opvang van vluchtelingen en een cao-conflict', aldus Stedin. Wel zijn er 2,5 procent meer gevallen van energiediefstal ontdekt, zonder dat er sprake was van een hennepkwekerij.
In 2015 werden er in de regio Haaglanden 714 gevallen van energiefraude ontdekt. In Den Haag werd 557 keer energiefraude ontdekt. In de Hofstad werd afgelopen jaar 277 keer een hennepplantage ontdekt. Ter vergelijking: in Rotterdam lag dat aantal op 347.