Zeilen: Goud voor Mandy Mulder en Coen de Koning in Miami

WK zeilen: Coen de Koning (l) en Mandy Mulder.
WK zeilen: Coen de Koning (l) en Mandy Mulder. © Laurens Morel
POELDIJK - De zeilregatta in Miami heeft voor Mandy Mulder uit Poeldijk en Coen de Koning een gouden medaille opgeleverd. In de Nacra17 veroverde het duo de titel bij het wereldbekertoernooi. Marit Bouwmeester uit Voorburg (Laser Radial) en Lilian de Geus uit Den Haag (RS:X-klasse) behaalden zilver voor de Amerikaanse kust. Hagenaars Rutger van Schaardenburg (vierde in de Laserklasse) en Kiran Badloe (vijfde in de RS:X-klasse) vielen net buiten het podium.
Mulder en De Koning stegen in het eindklassement van de derde naar de eerste plaats. Het duo kwam in de afsluitende medalrace als derde over de finishlijn. Dat was voldoende voor de eindzege.
Bouwmeester kreeg van de jury in de finale een straf op de startlijn. Daardoor kwam de Voorburgse niet verder dan de zevende plaats in de medalrace. Haar Belgische rivale Evi Van Acker profiteerde van de sanctie tegen Bouwmeester en ging er als nummer twee in de laatste manche met goud vandoor.

Medalrace

Windsurfster De Geus eindigde in de medalrace op de vierde plek. De Britse Bryony Shaw stelde met de derde plaats goud in de RS:X-klasse veilig. Bij de mannen viel Badloe terug van de tweede naar de vijfde plaats.
Dorian van Rijsselberghe had voldoende aan de zevende plaats in de medalrace om de eerste plaats in het klassement vast te houden. 'Het ging niet heel makkelijk in de medalrace. Het was wel even hard werken. Gelukkig had ik wat punten voorsprong, dus ik kon wat lijden', analyseerde Van Rijsselberghe.

Toppers

De markante windsurfer van Texel besefte dat niet alle toppers in Miami aanwezig waren. 'Het was niettemin voor iedereen een belangrijke voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik blijf nog twee weken in Miami en dan vertrekken we naar Israël voor het WK eind februari in Eilat.'