De weekendschool in Den Haag viert 10-jarig bestaan

DEN HAAG - In het weekend naar school gaan, dat klinkt als iets uit vervlogen tijden. Maar niets is minder waar. In Den Haag vierde de weekendschool zondag haar tienjarig bestaan. 'Het is een groot succes', vertelt Tessa Coolen, locatiemanager van IMC Weekendscholen. 'De kinderen komen vrijwillig en zijn ontzettend nieuwsgierig.'
De meeste leerlingen van de weekendschool zijn jongeren uit de Schilderswijk en Transvaal. Kinderen uit sociaal-economische achterstandswijken krijgen hier op zondag vrijwillig verschillende lessen zoals architectuur, rechten, medicijnen of journalistiek.

LEES OOK: Gemeente Den Haag wil technieklessen op weekendscholen

Coolen: 'De kinderen beginnen meestal als ze een jaar of tien zijn en ze blijven ongeveer vier jaar. We bieden de leerlingen meer achtergrond over de mogelijkheden in de maatschappij door gastlessen te geven over verschillende beroepen. Je ziet dat hun zelfvertrouwen groeit.'

Jubileum

Tijdens de jubilieumviering worden er vijf verschillende lessen gegeven. Een daarvan is 'geneeskunde'. Leerlingen krijgen eerst theorie over de ingewanden van het menselijk lichaam. Daarna tekenen ze hun eigen lijf op een groot stuk papier en kleuren daarop hun organen in.

Niet voor iedereen is duidelijk waar bijvoorbeeld de milt zit. Volgens Harun zit de milt rechts, of is het toch links? Harun denkt diep na en wijst op de linkerkant van zijn buik. Hij weet het zeker; daar zit de milt. Sandjana zegt dat ze les heel leuk vindt, maar zelf geen dokter wil worden omdat ze niet tegen bloed kan.

Nieuwsuitzending


In december 2015 waren de leerlingen van de IMC Weekendschool op bezoek op de redactie van Omroep West. Voor het vak journalistiek maakten ze een eigen tv-uitzending. Bekijk de aflevering hier.

Deel dit artikel: