Voormalig imam Haselhoef over fraudezaak: 'Ik deed juist iets goeds voor de maatschappij'

Voormalig imam Haselhoef
Voormalig imam Haselhoef
DEN HAAG - Maandag is het proces tegen voormalig imam Abdullah Haselhoef begonnen in de rechtbank in Den Haag. Haselhoef wordt als eigenaar van het Haagse gastouderbureau Family House verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag, witwassen en valsheid in geschrifte.
Haselhoef zou tussen 2006 en 2011 ruim 2 miljoen euro kinderopvangtoeslag hebben opgestreken voor zijn gastouderbureau Family House. Ook zou hij valsheid in geschrifte hebben gepleegd met contracten van zogenaamde oppasouders.
Zelf zegt de voormalig imam dat hij volgens de wet handelde. 'De oppasouders die voor mij werkten zaten in de sociale dienst. Doordat ik ze inhuurde, kregen ze geen uitkering meer. We deden juist iets heel goeds voor de maatschappij.'

Fraude ontdekt bij aanvraag uitkering

De fraude kwam aan het licht toen in 2009 18 oppasouders naar uitkeringsorganisatie UWV gingen om een WW-uitkering aan te vragen. Het UWV trok aan de bel toen bleek dat ze allemaal in dienst waren geweest van Haselhoef en hun dienstverband allemaal op dezelfde datum eindigde.
Uit onderzoek bleek dat negen arbeidsovereenkomsten vals waren. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de oppasouders verhoord en de meesten verklaarden dat ze nooit hadden hoeven werken voor het Haagse gastouderbureau. 'Ik was op papier werkzaam voor Haselhoef, maar ik heb nooit op kinderen gepast.'

'Medewerkers zijn onder druk gezet'

De rechter vroeg Haselhoef om uitleg. Hij zegt dat de oppasouders allemaal onder druk zijn gezet door het OM en het UWV om belastend te verklaren. 'Ik heb een deel van de oppasouders in 2009 ontslagen, omdat ik er geen goed gevoel bij had.'
Volgens het OM kregen veel oppasouders die voor Family House werkten hun arbeidsovereenkomst en ontslagpapieren op dezelfde dag. 'De papieren zijn vals opgemaakt,' zo verklaart een getuige. 'Haselhoef zei meerdere keren dat er niets zou gebeuren.'

Rechtbank behandelt de zaak voor de tweede keer

De zaak tegen Haselhoef kwam al eerder voor de rechter. In 2013 werd drie jaar cel geëist tegen de voormalige imam, maar de rechter oordeelde dat het dossier niet in orde was. Het OM ging in hoger beroep en in 2014 besloot het hof dat de zaak tegen Haselhoef wel kon doorgaan.
Voor de rechtszaak zijn zes dagen uitgetrokken. Volgende week staan zes medeverdachten voor de rechter. Zij zouden kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd, terwijl ze niet op kinderen pasten. De zes waren in dienst van Family House.

Voormalig imam

Abdullah Haselhoef verwierf na de aanslagen in New York in 2001 landelijke bekendheid als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland. Hij kwam in opspraak toen bleek dat hij nooit een imam-opleiding had gevolgd.
Hij volgde slechts enkele koranlessen in een Haags islamitisch centrum. Inmiddels is Haselhoef niet meer werkzaam als imam.