VVD: Niet alleen politie zwaarder bewapenen, ook marechaussee

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Niet alleen politieagenten, maar ook marechaussees moeten zo volledig mogelijk worden uitgerust. Dat vinden Tweede Kamerleden van de VVD Ockje Tellegen en Fred Teeven. Ze hebben kamervragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Defensie over de bewapening van de politie en de marechaussee.
De VVD vraagt zich af waarom er in Nederland 150 agenten gaan patrouilleren met een pistoolmitrailleur, terwijl de marechaussee het moet doen met een pistool. Sinds vorig jaar wordt het Tweede Kamergebouw in Den Haag bewaakt door marechaussees. Zij dragen een pistool, maar willen een automatisch wapen,
.

Marechaussee: 'Van aanpassing is geen sprake'

Kamerlid Ockje Tellegen stelde in december al vragen aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie over de klachten van de Koninklijke Marechaussee. Van der Steur schreef in zijn antwoord dat hij geen mededelingen kan doen over de bewapening van de dienst 'uit veiligheidsoverwegingen'.
De marechaussee benadrukte na het bekendmaken van de zwaardere bewapening van de politie, dat er van aanpassing geen sprake is. 'Voor ons verandert er op dit moment niets', zegt een woordvoerder van de marechaussee tegen Omroep West.

'Relatief eenvoudig in te voeren'

Tellegen en Teeven snappen niet waarom politieagenten die publiek toegankelijke plaatsen bewaken zwaarder worden uitgerust dan marechaussees die soortgelijke lokaties onder verhoogde dreiging bewaken. Ze vragen de ministers of de marechaussee ook zwaardere dienstwapens kan krijgen.
Volgens de VVD-kamerleden zijn de marechaussees die het Tweede Kamergebouw in Den Haag bewaken getraind om zwaardere wapens te gebruiken. 'En dus zou er geen aanvullende opleiding nodig zijn. Deze maatregel kan dus relatief eenvoudig worden ingevoerd.'