Prins Florisschool Zoetermeer leert kinderen met speciaal systeem om te gaan met social media

ZOETERMEER - De Prins Florisschool in Zoetermeer is de eerste school in Nederland waar kinderen met een speciaal ontwikkeld systeem leren hoe ze met anderen moeten omgaan op het internet. Het systeem heet sCool en is bedoeld om kinderen wegwijs te maken op het internet.
Instagram, Facebook en Twitter. Voor veel mensen is het dagelijkse kost. En iedereen plaatst wel eens iets waar hij of zij achteraf spijt van heeft. Annemiek Vrins wil dat de kinderen van de Prins Florisschool daar wat van leren.
'Met dit afgesloten systeem kunnen kinderen leren hoe ze met sociale media om moeten gaan. We leren ze wat wel kan en wat niet kan. Het draait vooral om respect voor andere kinderen. Ook leren we ze dat niet alles gedeeld moet worden op de verschillende sociale media', zo zegt Vrins tegen Omroep West.

Vlaams idee slaat aan

Dat afgesloten leersysteem heet sCool. Dat systeem is ontwikkeld door Katja Schipperheijn. Haar idee is op verschillende Vlaamse scholen een succes. 'Mijn oudste dochter wilde al een tijdje op Facebook. Ik vond haar daar te jong voor. Maar ik zag wel in dat mijn dochter daardoor een sociaal leven misliep. Daarom heb ik dit systeem ontwikkeld.'
Erbij horen willen we allemaal. Zowel in het echte leven als op sociale media. En de kinderen weten er al snel mee om te gaan. Een jongen vertelt enthousiast dat hij iedere dag op sCool inlogt. 'Zo kan ik zien of er nog nieuwe foto's door klasgenootjes zijn geplaatst en of iemand met me wil chatten.'

Leerzaam én leuk

Een klasgenootje vult aan. 'Het is vooral ook leuk om in het weekend contact te houden met mijn klasgenootjes. 'Want het systeem is niet alleen bedoeld om er wat van te leren, het moet ook leuk zijn om te gebruiken. Ook in de vrije tijd.