Knooppunt Gouwe is een gevaarlijk knelpunt op de A12

GOUDA - Op het laatste moment tóch nog van rijbaan wisselen om de afslag te halen: het is aan de orde van de dag bij het knooppunt Gouwe op de snelweg A12. En geregeld gaat het mis. Vorig week zaterdag botsten nog meerdere auto’s op elkaar. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) is het een gevaarlijk knelpunt.
Wie op de A12 vanuit Utrecht knooppunt Gouwe nadert, heeft twee opties: de linkerrijstroken gaan naar Den Haag, de rechterbanen naar Rotterdam. Vlak voor het knooppunt komt er invoegend verkeer bij vanuit Gouda. Het verkeer kruist elkaar, waardoor het vaak druk is op de weg. In een van de twee richtingen kan een file ontstaan. Sommige automobilisten proberen dan op het laatste moment toch nog van rijbaan te wisselen. Gevaarlijke situaties zijn het gevolg.
Bij de aanrijding van afgelopen zaterdag vallen geen gewonden, maar andere keren gaat het wel mis. Zo komt in 2013 komt een automobilist er bij een aanrijding om te leven. Een paar maanden later raakt iemand bekneld. En in 2014 vliegt een auto bij het knooppunt over de kop.

Complexe situatie

'De invoegstrook vanuit Gouda is redelijk dicht op het knooppunt waar automobilisten een richting moeten kiezen. Daardoor zijn er veel bewegingen door elkaar heen', beaamt Patrick Potgraven van de VID. 'Het aquaduct ontneemt het zicht, waardoor een complexe situatie ontstaat.'
De oplossing is volgens sommige automobilisten simpel: 'Mensen moeten op tijd een richting kiezen en netjes achteraan aansluiten.'

Nieuwe provinciale wegen

Ook Rijkswaterstaat vindt knooppunt Gouwe een knelpunt. Er wordt op dit moment gebouwd aan twee provinciale wegen waarmee de A12 ontlast moet worden. Eind dit jaar moet de bouw klaar zijn.