Instellingen

John Heitinga uit Alphen aan den Rijn stopt met voetballen

John Heitinga (Foto Orange Pictures)
John Heitinga (Foto Orange Pictures)
ALPHEN AAN DEN RIJN - Oud-international John Heitinga stopt per direct met voetballen. De speler van Ajax (32) gaat naar verwachting op korte termijn als trainer aan de slag voor zowel de jeugd, Jong Ajax alsook de A-selectie.
De Alphenaar begon zijn voetbalcarriere als klein jongetje bij ARC uit Alphen aan den Rijn. Al snel werd hij ontdekt door Ajax, waar hij de hele jeugdopleiding doorliep. Op 17-jarige leeftijd maakte Heitinga zijndebuut in het betaald voetbal in de wedstrijd Feyenoord-Ajax (1-2).
In 2008 overstapte de verdediger over naar Atlético Madrid. Na verschillende andere buitenlandse avonturen (hij kwam achtereenvolgens uit voor Everton, Fullham en Hertha BSC) keerde hij afgelopen zomer terug bij Ajax. Dit seizoen kwam hij drie keer in actie in een officiële wedstrijd en scoorde daarin eenmaal.

Einde komt eerder dan gepland

'Mijn ultieme wens was terugkeren in Amsterdam en aan het einde van het seizoen als speler voor de derde keer de kampioensschaal aan de Ajax-fans te kunnen tonen. Toch realiseerde ik me in december, dat het moment om een punt achter mijn actieve loopbaan te zetten steeds dichterbij kwam. Het afscheid is iets eerder dan gepland. Maar ik blijf Ajacied en ik kijk uit naar deze nieuwe periode in mijn leven', laat Heitinga weten op de website van Ajax.  

Afscheid bij Ajax - Feyenoord
Heitinga neemt zondag voorafgaand aan de klassieker Ajax-Feyenoord afscheid. 'Hij is altijd ontzettend populair bij onze fans en als geen ander verdient hij een afscheid in een vol Ajax-stadion', aldus Ajax-trainer Frank de Boer.
John Heitinga speelde in totaal 218 officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij 25 keer scoorde. Met de club werd hij tweemaal landskampioen (2002, 2004), won hij drie maal de KNVB Beker (2002, 2006 en 2007) en vier keer de Johan Cruijff Schaal (2002, 2005, 2006, 2007). Daarnaast kwam hij 87 keer uit voor Oranje, waaronder de WK-finale in 2010 tegen Spanje.