Instellingen

Tweede Kamer maakt zich zorgen radicale denkbeelden moslimkinderen; VVD en CDA stellen Kamervragen

Archief foto
Archief foto

DEN HAAG - PvdA, VVD en CDA in de Tweede Kamer noemen het zorgelijk dat jonge moslimkinderen er radicale denkbeelden op nahouden. CDA en VVD gaan Kamervragen stellen aan minister Asscher (PvdA) van Integratie.

Maandag meldde Omroep West dat kinderen uit moslimgezinnen op

. Volgens de Haagse onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven (D66) zijn er in de stad tientallen moslimjongeren met radicale denkbeelden, onder wie jonge kinderen. 'Wij krijgen daar al heel lang zorgelijke signalen over van scholen, onderwijzers en ouders', zegt Ahmed Marcouch (PvdA).

Volgens Kamerleden van de drie partijen ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de ouders van de kinderen. Marcouch: 'Kinderen zijn per definitie onschuldig. Zij herhalen wat ze thuis horen, intolerantie begint in de wieg. De ouders moeten aangeven wat de grenzen zijn.' Kinderen worden ook op straat, op sociale media en in koranscholen beïnvloed met intolerante denkbeelden, zeggen de Kamerleden.

Zorgen om salafisme

Marcouch maakt zich al langer zorgen over de invloed van het salafisme (een fundamentalistische stroming in de Islam), onder meer in de Haagse Schilderswijk. De Tweede Kamer laat onderzoeken of een verbod op salafistische organisaties mogelijk is. Marcouch: 'Kinderen krijgen dat intolerante gedachtengoed al met de paplepel ingegoten. Het salafisme is het gedachtengoed van IS, daar zouden we kinderen niet aan bloot moeten stellen.' Het PvdA-Kamerlid roept daarom ouders op om hun kinderen uit de buurt te houden van salafistische organisaties.

Scholen hebben volgens de Kamerleden een belangrijke signaleringsfunctie als het gaat om radicalisering. Maar soms speelt het onderwijs zelf ook een twijfelachtige rol, vindt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. 'Op sommige religieuze onderwijsinstellingen worden de verkeerde denkbeelden aan de kinderen meegegeven. Daar moeten we paal en perk aan stellen.' Dat kan volgens Potters door scholen te sluiten die de integratie tegenwerken.    

'Verheerlijking strafbaar stellen'

Pieter Heerma (CDA) wil het 'actief verheerlijken' van terroristisch geweld strafbaar stellen. 'Dan kunnen we ronselaars die propaganda verschaffen - ook aan hele jonge kinderen - de pas afsnijden.'