'Slechte' schilderijen uit depot Mauritshuis niet langer verborgen gehouden

DEN HAAG - Ze zijn te groot, in te slechte staat of simpelweg niet goed genoeg: de schilderijen in het depot van Het Mauritshuis in Den Haag. Het depot is strikt verboden voor bezoekers, maar nu kunnen kunstliefhebbers eindelijk de lang verborgen schilderijen bekijken. Aanstaande donderdag wordt namelijk de tentoonstelling ‘Hoogte- en dieptepunten uit het depot’ geopend.
‘Wat hangt er eigenlijk in het depot?’ Het is een vraag die de medewerkers van Het Mauritshuis vaak krijgen. Om de nieuwsgierige kunstliefhebbers niet langer in spanning te houden, krijgen 52 schilderijen uit het depot nu een tijdelijke plek in het museum.
Zo is er Simeon met het kind Jezus van een anonieme schilder te bewonderen. Een schilderij dat volgens conservator Edwin Buijsen absoluut een van de dieptepunten van de collectie is. ‘Als je daarmee naar Kunst & Kitsch gaat, wordt niemand daar echt vrolijk van’, aldus Buijsen. Het is onbekend hoe het schilderij in de collectie is gekomen. ‘Maar we doen het niet weg. Je weet maar nooit.’

Veel te veel schilderijen

Naast niet zo goed gelukte schilderijen hangen er ook schilderijen waarvan er teveel zijn. Zo schilderde de Haagse schilder Jan van Ravesteyn ooit vierentwintig portretten van officieren. Die zijn nu allemaal te bewonderen op de tentoonstelling.
De tentoonstelling is van 4 februari tot en met 8 mei 2016 te bezoeken.