Eis: 2,5 jaar cel voor fraude door oud-imam Haselhoef

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist 30 maanden cel tegen Abdullah Haselhoef voor fraude met kinderopvangtoeslag. Hij streek daarmee ruim 2 miljoen euro op, volgens het OM.
Haselhoef gebruikte volgens het Openbaar Ministerie zijn gastouderbureau Family House om via de Belastingdienst geld te 'verdienen'. Ouders die oppas aanvroegen, lieten de formulieren voor kinderopvangtoeslag door hem invullen. Vaak konden ze die zelf niet lezen, omdat ze niet genoeg Nederlands kenden. Als ze hem vragen stelden, wimpelde Haselhoef die vragen weg, zo stelt justitie.

Op de formulieren zou hij niet het aantal uren oppas dat werd geleverd hebben ingevuld, maar gewoon een aantal dat hem zelf goed uitkwam. Soms wisten ouders ook dat er nooit oppas zou worden geleverd, denkt het OM. De toeslag zou hij niet aan de ouders hebben laten uitkeren, maar aan het gastouderbureau.

Bijna een miljoen zelf gehouden

Haselhoef harkte volgens het Openbaar Ministerie 2,2 miljoen euro binnen van de Belastingdienst. Een deel gebruikte hij om personeel te betalen, maar 968.014 euro hield hij voor zichzelf.

'Haselhoef heeft het vertrouwen van de ouders misbruikt', stelde de officier van justitie dinsdag op zitting. 'Maar hij heeft ook het vertrouwen van de Belastingdienst misbruikt. Dat vertrouwen is belangrijk in een samenleving. Stel dat de Belastingdienst dat vertrouwen niet zou hebben, hoe zouden dan de procudures verlopen? Traag.'

'Geen imam'

Abdullah Haselhoef verwierf na de aanslagen in New York in 2001 landelijke bekendheid als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland. Hij kwam in opspraak toen bleek dat hij nooit een imam-opleiding had gevolgd. Inmiddels is hij niet meer werkzaam als imam.

De rechter doet op 25 februari uitspraak.
Meer over dit onderwerp:
Abdullah Haselhoef Fraude Kinderopvangtoeslag
Deel dit artikel: