Gemeente Den Haag: Bomen Toussaintkade moeten gekapt om kades te herstellen

DEN HAAG - De bomen aan de Toussaintkade in het centrum van Den Haag moeten worden gekapt om de kademuren te kunnen herstellen. Onderzoek van het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam leert dat het onmogelijk is om het groen te sparen.
Dat maakte de Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsbeheer) vandaag bekend. ‘Ik vind het ook heel vervelend. Ik had ze liever behouden, maar het kan gewoon niet,’ zegt hij in een reactie tegen Omroep West.
Al lang wordt gediscussieerd over de bomen aan de Veenkade en Toussaintkade in het centrum van de stad. Volgens de gemeente moeten ze worden gekapt om de kademuren te herstellen. Die zijn in zo’n slechte staat, dat ze dreigen in te storten.

Bewoners tegen kap

Bewoners maken bezwaar tegen de plannen. Zij zeggen dat er ook mogelijkheden zijn om de kademuren te herstellen, zonder bomen te kappen. Mede op verzoek van de gemeenteraad liet de wethouder daarom nog eens door onafhankelijke experts grondig onderzoek uitvoeren naar de alternatieven.
Het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam verklaarde aanvankelijk dat het wellicht mogelijk is om de kademuren van de Touissantkade aan te pakken zonder de bomen hoeven te laten sneuvelen. Daarvoor zouden twee varianten in beeld zijn. Die werden vervolgens uitgewerkt door het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam.

Direct een parkeerverbod

Dat maakte vorige week de resultaten bekend. Het blijkt dat de kademuren in slechte staat zijn. Daarom werd al direct vrijdag een parkeerverbod ingesteld.
Ook is duidelijk dat het niet lukt om de muren te vervangen en de bomen te sparen, aldus de ingenieurs uit Amsterdam. ‘De staat van de  kade is zo slecht dat de werkmethodes niet zullen leiden tot een goede oplossing die de bomen kan behouden. Helaas lukt dat niet,’ zegt Revis. En helemaal niets doen is ook geen oplossing. ‘Dan wordt het echt onveilig. De kans dat de kade instort met ook gevolgen voor de bomen, geparkeerde auto’s en waterhuishouding is groot.’

Alternatief niet mogelijk

De bewoners hadden ook zelf nog een alternatief aangedragen voor de restauratie van de kades, met behoud van bomen. Die lijkt op een van de varianten die door het ingenieursbureau Rotterdam was aangedragen en is dus ook onhaalbaar.
De gemeente gaat staat nu voor geen andere keuze dan de bomen aan de Toussaintkade te kappen. ‘Dat is heel vervelend. Ik hou van bomen. Onze stad is groen, ik ben daar ook trots op,’ zegt Revis. ‘Maar het kan niet anders.’
Als alle procedures zijn doorlopen, kan waarschijnlijk in het najaar worden begonnen met het herstel van de kades aan de Toussaintkade.

Uitspraak over bomen Veenkade vrijdag

De bewoners hadden de gemeente voor de rechter gedaagd vanwege het kappen van de bomen aan de vlakbij gelegen Veenkade. Die doet vrijdag een uitspraak. Als die positief is voor de gemeente, wordt hier nog in het voorjaar begonnen met de werkzaamheden.
Ook op andere plekken in Den Haag moeten bomen worden gekapt, zoals op het Tournooiveld. En zijn er plannen van Revis voor een internationaal park, die tot veel verzet leiden. Revis krijgt zo een beetje de naam dat hij overal de kettingzaag tevoorschijn wil halen.

'Den Haag blijft een groene stad'

De wethouder: ‘Dat vind ik eigenlijk wel vervelend. Den Haag is een groene stad en we planten meer bomen dan er worden gekapt. Het aantal breidt dus uit. Maar soms zullen er ook een paar moeten worden verwijderd  omdat ze ziek zijn, of om een kademuur te herstellen. En het is ook belangrijk dat dat op een nette manier gebeurt.’