Kees van der Vaart stapt op als fractievoorzitter CDA in Midden-Delfland na burgemeesterscrisis

Fractie CDA Midden-Delfland, met Kees van der Vaart als derde van rechts
Fractie CDA Midden-Delfland, met Kees van der Vaart als derde van rechts © Facebook
MIDDEN-DELFLAND - Kees van der Vaart vertrekt als fractievoorzitter van het CDA in Midden-Delfland. Dat heeft hij dinsdag aan Omroep West laten weten. Van der Vaart vertrekt uit de lokale politiek om zijn rol in de burgemeesterscrisis die Midden-Delfland vorige week in zijn greep hield.
Burgemeester Arnoud Rodenburg (CDA) had zich kandidaat gesteld voor een derde termijn als burgemeester van Midden-Delfland. Zijn herbenoeming leek een formaliteit toen de vertrouwenscommissie een positief advies aan de gemeenteraad had gegeven. In die commissie zaten leden van de gemeenteraad, waaronder Van der Vaart.
Ondanks het positieve advies, stemde een meerderheid van de raad onverwacht tegen de herbenoeming. Die stemming was besloten, maar duidelijk is dat ook binnen de CDA-fractie tegen is gestemd. Daar had Van der Vaart niet op gerekend. 'Er zijn dingen verkeerd gegaan en daar heb ik een belangrijke rol in gespeeld.'

Respect

Burgemeester Rodenburg heeft respect voor de beslissing van Van der Vaart. 'Je kunt alleen maar respect hebben voor mensen die consequenties verbinden aan hun handelen. Kees van der Vaart kennende zal hij op andere fronten heel veel blijven betekenen voor Midden-Delfland en haar inwoners.'
Het wegstemmen van Rodenburg zorgde voor veel ophef in Midden-Delfland. Inwoners kwamen massaal in opstand. Ze begonnen een speciale Facebookpagina, hingen spandoeken op in Midden-Delfland, zetten matrixborden met steunbetuigingen langs de weg en startten een petitie. Die werd ongeveer 5000 keer getekend. De handtekeningen werden zaterdag overhandigd aan de gemeenteraad.

Toch derde termijn

Na de stemming in de raad heeft Van der Vaart zich volledig gericht op herstel van de uitkomst. Dat herstel is er gekomen, want na een gesprek van Commissaris van de Koning Jaap Smit met de gemeenteraad vorige week donderdag bleek dat er toch een meerderheid van de raad voor de herbenoeming is.
Rodenburg gaf daarop aan dat hij graag door wil als burgemeester. Hij begint op 1 juli aan zijn derde termijn in Midden-Delfland.

Excuses

Van der Vaart is blij dat Rodenburg toch door kan gaan. Hij heeft in een open en constructief gesprek met de burgemeester zijn excuses aangeboden en medegedeeld dat hij stopt als raadslid. Rodenburg gaf vrijdag bij Omroep West aan dat hij het beter zou vinden als van der Vaart zou vertrekken. Dat heeft volgens de CDA-fractievoorzitter niet bijgedragen aan zijn besluit, net als alle ophef op straat. 'Het is mijn eigen besluit', stelt Van der Vaart. 'Natuurlijk vinden andere mensen er ook wat van, maar dat is niet mijn overweging geweest.'