Instellingen

Vrees voor Chinese wijk in Vroondaal? Merkwaardig, vindt wethouder Wijsmuller van Den Haag

Luchtfoto Vroondaal Den Haag
Vroondaal Den Haag

DEN HAAG - Het CDA in de gemeenteraad is bang dat in de wijk Vroondaal een ‘monocultuur’ ontstaat van Chinezen. Dit omdat er een aantal villa’s wordt gebouwd voor mensen uit Aziatische landen. Maar wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) noemt de kritiek ‘merkwaardige beeldvorming’.

In

komt een buurt waar ‘vermogende investeerders’ een huis kunnen bouwen. Den Haag wil daarmee ‘internationale kennis en bedrijvigheid aan zich binden’. Volgens de ontwikkelingsmaatschappij die Vroondaal opzet gaat het om een ‘uniek project’ dat zelfs internationaal een voorbeeld kan zijn.

Het gaat om twee series van 25 villa’s op een stuk grond van tussen de 600 en 800 vierkante meter, kosten: 1,3 tot 1,6 miljoen euro. De woningen zijn ook energie-neutraal: ze wekken hun eigen stroom op. Het rijk steunt de ontwikkeling en diverse ministeries zien het als een voorbeeld en ‘visitekaartje van Nederland’.

Aangeprezen op expat-beurzen

De wijk wordt internationaal aangeprezen op expat-beurzen en ambassades. Volgens de gemeente is er inmiddels al interesse uit China, Hongkong, Maleisië en Singapore. 'De Aziatische landen beschikken over een groot potentieel aan investeringsvermogen, dankzij de toenemende welvaart, relatief jonge leeftijd en een hoog opleidingsniveau van de investeerders,’ aldus het stadhuis.

In ruil voor de aankoop van een woning krijgen de huiskopers, op basis van de Wet Modern Migratiebeleid, een verblijfsvergunning.

Diversiteit is een groot goed

De bewoners van Vroondaal schrijven in een brief aan de gemeente dat zij het niet eens zijn met de plannen. Ook zij zijn bang voor een eenzijdige bevolkingssamenstelling. ‘De diversiteit in de wijk wordt door velen als een groot goed beschouwd, hetgeen er mede aan heeft bijgedragen dat er goede cohesie en integratie bestaan in de wijk,’ stelt Bewonersvereniging Vroondaal Hofstedepark.

Ook stellen ze dat voor dit gebied juist kleinschalige woningbouwplannen zouden worden ontwikkeld, in plaats van een groot project van 50 huizen.

Band opbouwen met Nederland

Het CDA wilde woensdagmorgen naar aanleiding van die berichten opheldering van Wijsmuller. ‘Wij pleiten voor integratie in de wijk,’ aldus raadslid Michiel Rogier. ‘Waarom niet de vijftig woningen clusteren door de wijk? Zorg dat de nieuwe bewoners juist samenleven met inwoners van de wijk zodat ze leren over de Nederlandse cultuur en een band opbouwen met de buurt en hun buurtgenoten. Creëer geen Chinees dorp maar nieuwe bewoners voor Vroondaal.’

De wethouder verklaarde dat drie keer met bewoners is overlegd. Volgens hem zijn lang niet alle buren tegen de plannen. ‘Er waren kanttekeningen, maar het plan is zeer welwillend ontvangen.’

Beperkt aantal

Ook is hij het niet eens met de kritiek dat een ‘monocultuur’ zou ontstaan. 'Dat is een beetje merkwaardige beeldvorming.' In eerste instantie gaat het om 25 woningen die worden neergezet. Gezien de omvang van de wijk is dat een beperkt aantal, zegt hij. ‘Bovendien gaat het niet alleen om Chinezen, maar ook mensen uit andere Aziatische landen.’