Kinderen stil van oorlogsverhalen in hun eigen buurt in Den Haag

DEN HAAG - Verhalen uit de oorlog mogen niet vergeten worden. Daarom is in Den Haag een speciaal project van start gegaan: Oorlog in mijn Buurt. Daarbij interviewen leerlingen oudere buurtgenoten, die als kind de oorlog meemaakten.
Stichting  Oorlog in mijn buurt geeft geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog en interviewtraining voordat de kinderen uit groep 8 naar de oudere mensen in hun buurt gaan. Leerlingen van Nutsschool Laan van Poot gingen bij oud-Eerste Kamerlid Hanneke Gelderblom-Lankhout langs, die als Joods kind moest onderduiken.
Hanneke Gelderblom-Lankhout (80) woonde begin van de oorlog in de Citroenstraat in Den Haag. De 6-jarige Hanneke moest verschillende verhalen over haar leven uit het hoofd leren en nooit over haar ouders of broertje praten. Ze verhuisde naar steeds andere plaatsen in Nederland om onder te duiken, of zoals dat toen heette 'uit logeren gaan'.

Het is zo erg wat ze vertelt

De kinderen die haar interviewen zijn erg onder de indruk van de verhalen van Hanneke. "Ik word er stil van', zegt Amy Schijf. "Ik kan het me eigenlijk allemaal niet voorstellen, het is zo erg wat ze vertelt',  zegt Kai Franken. De kinderen worden door dit interviewproject erfgoeddragers. 'Ik ga deze verhalen thuis aan mijn ouders vertellen en als ik later kinderen krijg vertel ik het weer aan hen door. En als zij kinderen krijgen moeten ze dat ook weer verder vertellen.'

Meedoen met Oorlog in mijn buurt?

Oorlog in mijn buurt zoekt nog basisscholen die in het nieuwe schooljaar willen meedoen met het project. Daarnaast zoekt de stichting ouderen die hun oorlogsverhalen met de kinderen willen delen.