LUMC Leiden krijgt vier miljoen voor Europees onderzoek naar kankerbehandeling

LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt ruim vier miljoen euro voor een groot Europees onderzoek naar een vernieuwende behandeling van kanker. Dit onderzoek duurt drie jaar. Onderdeel ervan is dat de deelnemende universiteiten promovendi in die periode uitwisselen om te worden opgeleid.
'We willen onder andere gedetailleerd bekijken wat er in het lichaam gebeurt wanneer tumoren, en vaak ook lymfeklieren worden verwijderd', vertelt LUMC-professor Ferry Ossendorp. 'Het is belangrijk om de tumor compleet weg te halen, maar wat betekent dat voor het immuunsysteem? Dat willen we gedetailleerd in kaart brengen.'

LEES OOK: LUMC Leiden voert weer alle transplantaties uit, ruzie tussen chirurgen wordt opgelost

Het onderzoek richt zich op de zogenoemde fluorescentie-geleide chirurgie en immunotherapie. Bij het eerst genoemde worden stoffen ontwikkeld die aan de tumorcellen binden. Deze stoffen worden met infraroodlicht zichtbaar gemaakt, waardoor de chirurg normaal weefsel van tumoren kan onderscheiden. Bij immunotherapie wordt de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen kanker gestimuleerd.

Samenwerking

Het LUMC werkt voor het onderzoek samen met de Universiteiten van Amsterdam (UVA), de Erasmus MC in Rotterdam en universiteiten en bedrijven in Maastricht en Delft. Ook is er een samenwerking met universiteiten en bedrijven uit Noorwegen, Engeland en Zwitserland. Promovendi zullen tussen de verschillende landen worden uitgewisseld.
Deel dit artikel: