Dit zijn de nieuwe plekken waar 1100 vluchtelingen komen wonen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft woonruimte gevonden op acht plekken voor het huisvesten van statushouders. Hierdoor worden ongeveer 1.100 mensen, die het recht hebben gekregen hier te mogen blijven, gehuisvest. Het gaat om een deel van het pand het Aloysius College, woningen in de Scheveningse gevangenis, enkele gemeentelijke panden in het centrum en een voormalig schoolgebouw in Segbroek. Wethouder Wijsmuller heeft de locaties donderdag gepresenteerd.
Op de acht verschillende locaties kunnen statushouders worden gehuisvest. Dit zijn de locaties per stadsdeel:

  • Escamp: aan de Nienoordstraat 4 is plek voor 40 personen en aan de Zwaardvegersgaarde 95 nog eens 80.
  • Laak: op een opslagterrein van een vastgoedbedrijf op de hoek van de Jupiterkade en de Binckhorstlaan is plek voor 120 mensen.
  • Centrum: in gemeentelijke panden verspreid over het centrum krijgen 95 statushouders woonruimte. Het is nog niet bekend om welke specifieke panden het gaat.
  • Leidschenveen/Ypenburg: vlak naast de stadscamping worden op braakliggend terrein tijdelijke woonunits voor 150 vluchtelingen neergezet.
  • Haagsche Hout: in een vleugel van Het Aloysius College aan de Oostduinlaan 50, is plek voor 30 mensen.
  • Scheveningen: bij het voormalige poortgebouw van de Scheveningse gevangenis is plek voor 25 personen.
  • Segbroek: 12 alleenstaande statushouders krijgen een woning in een voormalig schoolgebouw aan de Van Swindenstraat.

Op deze acht plekken is ruimte voor 550 statushouders. Volgens de gemeente kunnen daar bovenop nog tussen de 500 en 600 statushouders worden gehuisvest door woningcorporaties. Met de aanwijzing van deze locaties, denkt de gemeente twee derde van de doelstelling voor 2016 te kunnen behalen. In totaal moeten er dit jaar 2069 statushouders een huis toegewezen krijgen.

LEES OOK: 'Crisisopvang vluchtelingen is vanaf eind januari niet meer nodig'

Er zijn al statushouders gehuisvest in de Kiwistraat en aan de Scheveningseweg. Het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, naast station Laan van Nieuw Oost Indië, moet nog worden verbouwd. Daarna kunnen er honderden statushouders worden gehuisvest.Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen