ROC Leiden sleept vijftien ex-bestuurders voor de rechter

Het Lammenschansgebouw van het ROC Leiden
Het Lammenschansgebouw van het ROC Leiden © Omroep West
LEIDEN - ROC Leiden heeft vijftien oud-bestuurders aansprakelijk gesteld voor de grote problemen bij de onderwijsinstelling. Het ROC is langs de rand van de afgrond gegaan door de wilde bouwplannen van voormalige bestuurders.
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) meldt donderdag aan de Tweede Kamer dat Stichting ROC Leiden de aansprakelijkstelling eind december en begin januari heeft verstuurd. Dertien voormalige leden van de raad van toezicht en twee oud-leden van het college van bestuur worden aangesproken voor geleden schade. ROC Leiden bereidt individuele dagvaardingen voor tegen de oud-bestuurders. De verwachting is dat dit enkele maanden gaat duren.
De raad van toezicht van ROC Leiden zegt in een verklaring de uitkomsten en aanbevelingen in het rapport buitengewoon serieus te nemen. 'De komende periode zullen wij ons richten op het nadere onderzoek en de uitkomsten met het ministerie delen.'

Faillissement

De school van 9000 leerlingen balanceerde vorig jaar op de rand van een faillissement vanwege de te grote en te dure nieuwe schoolgebouwen bij de stations Leiden Centraal en Leiden Lammenschans. Onderwijsminister Jet Bussemaker besloot de opleiding te redden met maximaal 40 miljoen euro. Ze kreeg de Tweede Kamer maar op het nippertje mee.
Een van de vijftien bestuurders is Jacques van Gaal, oud-voorzitter van het college van bestuur. Hij werd enkele jaren geleden benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Tweede Kamerfractie van de VVD vindt dat de bestuurder zijn lintje terug moet geven.

Verbolgen

De liberalen zijn vooral verbolgen over de uitspraak van Van Gaal dat hij geen spijt heeft van de omstreden deal. Hij zou de afspraken weer maken, zei hij een tijd geleden tegen het Leidsch Dagblad. Ook oud-voorzitter van de raad van toezicht Tjeerd van Rij verdedigde de deal. Hij sprak in de krant over 'prachtige afspraken'.