Nieuws

Krakers bezetten drie panden aan Harstenhoekweg in Scheveningen

DEN HAAG - Krakers van het Autonoom Centrum hebben drie panden aan de Harstenhoekweg op Scheveningen bezet. De eigenaar van de gebouwen, Bewi Vastgoed, beraadt zich nog op juridische stappen.
De directeur van Bewi, Bart Vollmer, heeft de krakers dinsdagmorgen gesproken. Hij heeft ze gewezen op mogelijke gevaren in de panden. Volgens Vollmer zit er namelijk asbest in de gebouwen en staat één van de panden op instorten. 'Ik heb gezegd: luister, jullie doen iets waar ik niet blij mee ben, maar ik denk ook aan het welzijn van de mens.'
Autonoom Centrum-woordvoerder Kwinten Keesmaat: 'De eigenaar zegt dat soort dingen om het verhaal naar zich toe te trekken. Wij hebben niet het idee dat het op instorten staat.' En ook voor het verwijderen van het asbest hebben de krakers een oplossing: 'Wij hebben zelf iemand die in de gecertificeerde asbestsanering zit.'

Beschermd stadsgezicht

Tot eind vorige maand zaten de krakers nog in een pand aan de Willem van Outhoornstraat in het Bezuidenhout, maar daar moesten ze na zes jaar op last van de rechter uit.
Volgens de krakers, van wie sommigen ook verbonden waren aan de in september ontruimde vrijplaats De Vloek op Scheveningen, zijn de panden beschermd stadsgezicht en heeft Bewi Vastgoed ze laten verkrotten.

Nieuwbouw

Het bedrijf wil de huizen slopen en heeft plannen voor nieuwbouw. Volgens de krakers zijn er echter nog steeds geen concrete plannen en heeft Scheveningen helemaal geen behoefte aan nieuwe 'yuppenprojecten'.
'Scheveningers zitten niet te wachten op dure huizen waar ze niet kunnen wonen, of nog meer restaurants waar ze niet kunnen eten', staat er op de website van het Autonoom Centrum Den Haag te lezen.

Advocaat

Bewi bekijkt welke juridische stappen genomen kunnen worden. Het pand zomaar ontruimen gaat niet, zegt woon- en huurrechtadvocaat Ineke van den Brûle 'Wel zijn er bijzondere omstandigheden waarin ontruimen wél op korte termijn mag en bijvoorbeeld asbest wordt daar vaak bij genoemd.'
De krakers van het Autonoom Centrum hebben ondertussen al plannen om de veganistische volkskeuken, de boekwinkel en het KraakSpreekUur, die ze in de Willem van Outhoornstraat hadden, voort te zetten aan de Harstenhoekweg.

VVD: Leegvegen

De VVD in de Haagse gemeenteraad wil dat de krakers zo snel mogelijk uit het pand gehaald worden en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de gemeenteraad. 'Grote schande dat types die na 13 jaar kraken in de haven nu weer een ander Schevenings pand hebben gekraakt,' zegt VVD-fractievoorzitter Martin Worsdorfer.
'Willen ze dan nooit huur betalen zoals iedere andere hardwerkende Hagenaar wel moet doen? Zo snel mogelijk leegvegen wat ons betreft.'

HSP: Goeie actie

Fractievoorzitter Peter Bos van de Haagse Stadspartij (HSP) juicht de krakers juist toe. 'Goeie actie', laat hij via Twitter weten.