Sloop legendarische discotheek De Marathon in Den Haag begint 18 april

© Richard Mulder
DEN HAAG - De sloop van de legendarische Haagse discotheek De Marathon start 18 april en duurt in totaal zes weken. Dat vertelt projectmanager Thijs van Oosten van bouw- en aannemersbedrijf Schouten, dat mede-eigenaar is van de discotheek, aan Omroep West.
'We hebben met de gemeente Den Haag - de nieuwe eigenaar - afgesproken dat De Marathon zes weken na deze datum bouwrijp is. Bouwrijp maken houdt in dat we de grond klaar maken om op gebouwd te worden. Het slopen zelf duurt ongeveer drie weken en daarna hebben we nog enkele weken nodig om onder andere de bodem te controleren op bijvoorbeeld vervuiling', legt Van Oosten uit.
De legendarische discotheek, bezongen in het lied 'O O Den Haag' van Harry Klorkestein, wordt gesloopt vanwege de herontwikkeling van Kijkduin. Op de plaats van De Marathon komt een uitbreiding van de Internationale School. Een motie van Groep De Mos om de discotheek op te bouwen op een alternatieve plaats redde het niet.

Afscheidsfeest

Voorafgaand aan de sloop wordt er op zaterdag 16 april een afscheidsfeest gehouden op het parkeerterrein naast het gebouw. 'De oude portier van De Marathon organiseert in samenspraak met onder andere de gemeente een soort eindfeest', zegt Van Oosten. 'Oorspronkelijk zou de sloop een paar dagen eerder plaatsvinden, maar vanwege dit feest is de sloopdatum verplaatst naar 18 april.'
De Haagse gemeenteraad stemde eind december 2014 in met het bestemmingsplan voor Kijkduin. In de badplaats moeten onder meer 800 woningen, een parkeergarage, nieuwe winkels en restaurants komen. Ook wordt het Atlantic Hotel gerenoveerd en uitgebreid. Naar verwachting is het project eind 2018 afgerond.