Griepepidemie nog niet over hoogtepunt heen; meer mensen ziek dan voorgaande weken

DEN HAAG - Snotteren, hoesten en koorts. Het lijkt wel alsof iedereen last heeft van griep. Volgens de tellingen van de website grotegriepmeting.nl is de epidemie nog niet over het hoogtepunt heen. Per 100.000 mensen hebben 1.019 mensen last van griepklachten in Zuid-Holland.
Dat is een forse stijging ten opzichte van de week ervoor.
. Bij 350 grieppatiënten per 100.000 mensen spreken we van een epidemie. In Zuid-Holland zijn
. Landelijk ligt het gemiddelde op 845.
Ziek zijn is voor niemand leuk, zou je zeggen. Maar voor sommige ondernemers is de aanhoudende griepepidemie juist goed voor de omzet.

Veel citrusvruchten

'De verkoop van cirusvruchten schiet enorm omhoog', zo laat groenteboer Peter Spiegel uit Rijswijk weten. 'We zien wanneer er een griepepidemie is altijd een kleine piek in de omzet.'

Ook drogisterijen spinnen garen bij een griepgolf. Volgens Robert Vlugt uit Delft komen zijn klanten vooral als ze de ziekte willen voorkomen. 'Mensen willen niet ziek naar hun werk, dus dan komen ze hier extra paracetamol halen. Maar ik let niet iedere dag precies op mijn kassa, dus ik weet niet of het voor een hogere omzet zorgt. Dat zie ik aan het einde van het jaar pas', lacht de drogist.

Lekkere shake

Beide ondernemers zijn het er in ieder geval over eens dat voorkomen beter is dan genezen. 'Maak gewoon een lekkere shake en ga eens vroeg naar bed dan ben je de volgende dag weer goed', zo luidt de tip van de groenteboer.