Instellingen

Katwijkse PvdA-voorzitter Willem den Hertog weg om Wilders-tweets

De bewuste berichten
© Screenshot Twitter

KATWIJK - De voorzitter van PvdA Katwijk, Willem den Hertog, is donderdag door zijn eigen partij weggestuurd na ophef over de tweets die hij verstuurde over Geert Wilders. In zijn berichten wenste Den Hertog de PVV-leider dood.

De PvdA in Katwijk heeft donderdagmiddag

gehouden. Bestuur en fractie hebben het vertrouwen in Den Hertog met onmiddellijke ingang opgezegd.

'Ook al heeft de heer Den Hertog deze uitlatingen niet gedaan als voorzitter van de PvdA Katwijk, zijn positie is hiermee onhoudbaar geworden', luidt de verklaring van de partij. Volgens het bestuur had Den Hertog zelf ook al aangegeven zijn functie neer te willen leggen.

Hartaanval of kogel

Wilders zei deze week dat 'als de kogel van links komt, er 'PvdA' op de zijkant staat'. Den Hertog reageerde vervolgens met: 'We hopen natuurlijk allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links Kamerlid)'.

'Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er 'van het dankbare Nederlandse volk' op te graveren', schreef hij in een volgend bericht op Twitter. Ook vroeg Den Hertog zich op Twitter hardop af: 'Hoeveel PVV'ers zouden er nu 'PvdA' in kogels zitten kerven? #dtv'

Afschuw

Het bestuur en de fractie van PvdA-Katwijk distantiëren zich nadrukkelijk van de uitlatingen. 'Wij vinden deze uitspraken verschrikkelijk en hebben daarom geen andere keuze dan het vertrouwen op te zeggen.' Ook PvdA-voorzitter Hans Spekman en partijleider Diederik Samsom reageerden met afschuw op de tweets.

Wilders zelf noemde de berichten van Den Hertog schokkend. 'Dit kan natuurlijk niet. Wie het ook is, welke partij, dit gaat buiten alle perken', aldus de PVV-leider.