Instellingen

Politie voorkomt een uitreis naar Syrië na inbeslagname telefoon van 16-jarig meisje

© John van der Tol

DEN HAAG - In opdracht van het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de politie Den Haag donderdag 4 februari de telefoon van een 16-jarige in beslag genomen. Ook werd er een huiszoeking in de woning van het meisje verricht. Volgens de politie is daarmee een uitreis naar Syrië voorkomen.

Volgens het OM heeft de actie plaatsgevonden vanwege een onderzoek naar een potentiële uitreiziger (18) uit Schiedam. Hij werd dezelfde dag, 4 februari, opgepakt omdat justitie vermoedt dat hij zich wilde aansluiten bij de gewapende strijd van Islamitische Staat in Syrië of Irak.

De advocaat van het meisje, Michael Ruperti, stelt dat er tijdens de politieactie sprake geweest van vrijheidsberoving, mishandeling en belediging. Agenten in burger zouden volgens hem het meisje hardhandig van de straat geplukt hebben. 'Absurd, dit alles zonder verdenking tegen haar. Haar hand raakte zelfs zwaar gekneusd. Het lijkt wel of het optreden tegen mogelijk radicale moslims doorslaat', aldus Ruperti.

'Verdraaide feiten'

Volgens de politie verdraait Ruperti de feiten. De politie benadrukt dat zij niet zelfstandig personen van straat haalt, maar direct na het verzoek van het Openbaar Ministerie heeft gehandeld. De huiszoeking vond plaats onder leiding van een rechter-commissaris. 'Terrorisme heeft top-prioriteit waardoor de politie direct handelt op het moment dat het Openbaar Ministerie dit noodzakelijk acht', aldus de verklaring van de politie.

Het bericht van de doorzoeking en de reactie van de advocaat zorgden voor ophef op de sociale media. Op Facebook heeft Movement X opgeroepen tot een demonstratie zaterdag om 16:00 bij politiebureau Hoefkade in Den Haag. Dat is dezelfde beweging die opriep tot demonstratie na de dood van Mitch Henriquez. Het protest leidde tot dagenlange rellen in de Schilderswijk.