Haagse crimineel Eef Hoos overleden in Portugal

© ANP
DEN HAAG - De beruchte Haagse crimineel Eef Hoos is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in de nacht van donderdag op vrijdag in Portugal, meldt het AD. Hoos was al geruime tijd ernstig ziek en leed aan diabetes.
Hoos stond bekend als de 'Al Capone van Den Haag'. In de jaren '80 van de vorige eeuw was hij de eigenaar van het Scheveningse 'incassobureau' Toetanchamon. Het bedrijf hield er een buitengewoon agressieve manier van werken op na. Zo zouden medewerkers via gewelddadige methodes mensen met een schuld tot betalen dwingen.
Toen de Haagsche Courant een verslag publiceerde van een rechtszaak waarbij Toetanchamon was betrokken, maakte dit Hoos zo woedend dat hij enkele brandstichtingen liet plegen bij kantoren van deze krant. Later volgden aanslagen op onder meer een politiebureau en de sociale dienst.

Aanslag Adri Duivesteijn

Ook voormalig wethouder Adri Duivesteijn werd bedreigd door Hoos. Nadat de PvdA-politicus de komst van een molen in het havengebied tegenhield, werd in 1989 een poging tot een aanslag gedaan. In een afgegeven tafellamp op het kantoor van Duijvensteijn was een explosief verborgen.
De bom ging niet af door een mechanisch mankement. Hoos bleef altijd ontkennen iets met de aanslagen te maken te hebben, maar belandde wel in de gevangenis. In totaal zat hij veertien jaar achter de tralies.