Advocaat overleden Eef Hoos: 'Eef leed aan de vallende ziekte'

© ANP
DEN HAAG - Eef Hoos is niet meer onder ons. De voormalig Haagse crimineel werd zowel beroemd als berucht door zijn bijzondere werkwijze als eigenaar van incassobureau Toetanchamon. Zijn advocaat Ad Westendorp kijkt terug op de bewogen jaren van Hoos.
'Eef leed aan de vallende ziekte. Hij ging bij wanbetalers langs en als zij niet wilden betalen, viel hij plotseling tegen kasten, deuren en tafels aan. Alles kapot. Die bedrijven betaalden dan ineens wel', aldus Ad Westendorp. 'Het was een erg markante man met duidelijk een eigen manier van werken.'
Westendorp: 'Het ging financieel erg goed met zijn bedrijf. Maar toen kwam de Haagsche Courant met een verhaal dat er werknemers van Hoos criminelen waren. Hoos eiste rectificatie, maar het bedrijf ging failliet. Daarop volgden enkele brandstichtingen', zegt Westendorp. Ook ontplofte er een autobom bij de uitgever Sijthoff Pers.

Aanslag op Duijvestein

Een ander incident waardoor Hoos bekend werd, was de tafellamp die hij stuurde aan Adri Duivesteijn in 1989. De toenmalig wethouder van Den Haag zou nieuwe bedrijfsplannen van Hoos hebben tegengehouden. De lamp kon volgens Hoos niet afgaan, maar zorgde wel voor kortsluiting. 'De hele gang daar was opeens donker', zegt Westendorp.
Westendorp: 'Een werknemer heeft die lamp vervolgens mee naar huis genomen en wilde hem repareren. Die kwam er vervolgens achter dat er een lading springstof in zat.' Hoos zat voor alle incidenten bij elkaar veertien jaar in de cel.

Incassootjes in Portugal

Hoos verhuisde naar Portugal. Daar begon hij een dierencrematorium, maar omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, deed hij naar eigen zeggen ook wel eens een incassootje. Westendorp sprak Hoos twee jaar geleden voor het laatst. Hij zal Hoos niet missen, maar: 'Het was een cliënt waar ik een prettige samenwerking mee had, laten we het daarop houden.'
RTL maakte een reportage over Hoos in Portugal: