'Stevig debat over opvang asielzoekers' in gemeenteraad Westland

WATERINGEN - De Westlandse gemeenteraad wacht een pittig debat, dinsdagavond. Op de agenda staat de opvang van 275 asielzoekers in een hotel aan de De Lierseweg in Wateringen. De collegepartijen zijn verdeeld.
In het coalitieakkoord is niets afgesproken over de opvang van asielzoekers, en dus mogen alle collegepartijen zelf bepalen of ze voor of tegen zijn. Collegepartij Gemeentebelang Westland heeft al aangegeven niet in te stemmen met de opvang van asielzoekers aan de De Lierseweg.

Verantwoordelijk wethouder Mohamed el Mokaddem (Progressief Westland) rekent op een 'stevig debat'. 'We hebben eerder in de raad gesproken over de opvang van asielzoekers. Toen lagen de verhoudingen ongeveer 50/50', vertelt hij.

'Geen AZC in het Westland'

Ook in de Westlandse samenleving reageren mensen verdeeld over de kwestie. Tegenstanders hebben zich verzameld op de Facebookpagina 'Geen AZC in het Westland', die inmiddels zo'n 2.500 likes telt.

Een aantal van hen sprak wethouder El Mokaddem de afgelopen dagen, tijdens speciale spreekuren. Zo'n gesprek is niet 'om mensen te overtuigen, maar om te luisteren naar de zorgen en vragen te beantwoorden', aldus El Mokaddem. Hij schat zo'n 100 gesprekken te hebben gevoerd.

Demonstratie tegen opvang

Hoewel geen demonstraties zijn aangemeld zijn er nog wel mensen die op Facebook aangeven bij de raadsvergadering te demonstreren tegen opvang van asielzoekers. Of die demonstratie daadwerkelijk doorgaat is niet duidelijk. De organisatie is niet bereikbaar voor Omroep West.

De gemeente rekent op 150 bezoekers van de gemeenteraadsvergadering. Dat is inclusief raadsleden en pers. Belangstellenden konden zich tot maandagmiddag 12.00 uur aanmelden als zij de vergadering wilde bijwonen. Dat zijn extra eisen van burgemeester Sjaak van der Tak (CDA) die er op deze manier voor wil zorgen dat de vergadering 'ordentelijk en ordelijk' verloopt.