Bewonerscomité asbestbrand Wateringen roept hulp van provincie Zuid-Holland in

© Henk Welink
WATERINGEN - Het bewonerscomité van de asbestbrand in Wateringen vraagt de provincie Zuid-Holland om de sanering volledig te vergoeden. Dat schrijft het comité in een brief aan de Provinciale Statenleden. Het plan dat er nu ligt, om de sanering tot maximaal 7.500 euro te vergoeden, vindt het bewonerscomité niet voldoende.
De asbest kwam begin 2015 in Wateringen terecht door
De gemeente Westland zei vorige maand nog een keer een onderzoek te laten uitvoeren in de kern van het getroffen gebied. Als er dan asbest wordt aangetroffen, moeten de bewoners dat zelf laten opruimen. Desnoods gaat de gemeente hen daartoe dwingen.
De actiegroep is het daar niet mee eens. 'Wij willen u dan ook als comité en bezorgde medeburgers van deze mensen vragen om als provincie een aansluitende oplossing te bieden, zodat deze mensen, welke 0,0 procent schuld hebben aan de ontstane situatie, uit maatschappelijk belang te helpen', zeggen de briefschrijvers.

'Landelijk expertise team'

Als de provincie met het voorstel van het bewonerscomité van de asbestbrand in Wateringen akkoord gaat, is het comité bereid om alle informatie en kennis met de overheid te delen. Op die manier hoopt de groep bewoners dat er in de toekomst een situatie zoals in Wateringen kan worden voorkomen. Ook is het comité voorstander van een 'landelijk expertise team', 'zodat eenduidig kan worden gehandeld en de gewonnen kennis op één plaats ter beschikking kan worden gesteld'.
Eerder sprak de lokale politiek zich uit over de kosten van de asbestbrand in Wateringen. Westland Verstandig wil dat de gemeente alle asbest zo snel mogelijk laat opruimen en dat er later wordt gediscussieerd over de kosten. De Lokale Politieke Federatie Westland sluit zich daarbij aan.