Wat het restaureren van de Gouden Koets kost? Premier Rutte wil het niet zeggen

DEN HAAG - De kosten van de restauratie van de Gouden Koets worden niet bekendgemaakt. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdag laten weten op vragen van D66-voorman Alexander Pechtold.
De kosten van de opknapbeurt vallen binnen de begroting van de Koning, aldus de premier. En de vorst heeft de vrijheid, met inachtneming van het openbaar belang, om zelf te bepalen hoe hij het geld inzet. Openbaarmaking van de kosten zou niet sporen met artikel 41 van de Grondwet, aldus Rutte.

LEES OOK: Eerste Oranjefans al langs de route in Den Haag voor Prinsjesdagstoet met Gouden Koets

Pechtold is ontevreden over het antwoord op de vragen die hij 'namens de belastingbetaler' heeft gesteld en daarom gaat hij Rutte aanvullende vragen stellen. 'De aanhouder wint.' Hij heeft naar eigen zeggen namelijk een meer dan gerede angst dat de kosten weer gaan oplopen. Pechtold wees in dat verband op de hoge onderhoudskosten van De Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix.

Grote onderhoudsbeurt

De restauratie gaat meerdere jaren duren. Het rijtuig wordt uit elkaar gehaald en de komende jaren op verschillende plaatsen gerestaureerd. Onder meer worden de draagriemen vervangen, de houten wielen gekrompen en textiel vervangen.

Het is de eerste keer dat het een grote onderhoudsbeurt krijgt. Wilhelmina kreeg de Gouden Koets als geschenk van de Amsterdamse burgerij bij haar inhuldiging in 1898 aangeboden. De recent gerestaureerde Glazen Koets vervangt de Gouden Koets de komende jaren.
Meer over dit onderwerp:
Gouden Koets Koning Mark Rutte Glazen Koets
Deel dit artikel: