Voorlopig minder strandhuisjes bij Kijkduin

DEN HAAG - Op het strand van Kijkduin worden dit voorjaar minder strandhuisjes gebouwd dan gepland. De bedoeling was dat er 40 zouden komen, maar het worden er voorlopig 20. Aanleiding is een rechtszaak van zeil- en kitesurfvereniging Sailcenter107.
De vereniging vreest de gevolgen voor hun activiteiten op het strand. Een deel van de huisjes wordt namelijk gebouwd op een stuk strand dat de vereniging al jaren zegt te huren van de gemeente Den Haag. Op dit gedeelte worden zo'n 50 catamarans gestald en is de laad- en losplek voor zeilers, kitesurfers en andere watersporters.


Eric Plugge van Sailcenter107 vreest onder meer voor de veiligheid van z'n leden als de plannen doorgaan. Daarnaast beschuldigt Plugge de gemeente van onbehoorlijk bestuur, omdat er volgens hem gedreigd zou zijn de vergunning in te trekken als Sailcenter107 niet meewerkt.


Plannen in de ijskast


Vanwege de rechtszaak heeft strandtent-eigenaar John Roos besloten de
voorlopig in de ijskast te zetten. 'Wij wachten de rechtszaak af', is z'n commentaar tegenover Omroep West. Roos noemt het 'hartstikke vervelend', maar gaat er wel vanuit dat de hij z'n strandhuisjes in 2017 op het strand bij Kijkduin wel kan realiseren.


De andere 20 strandhuisjes worden gebouwd door Stichting Leef met de Zee. Deze huisjes staan veel verder van de zeilvereniging vandaan en worden naar verwachting wel gewoon dit voorjaar neergezet.  

Genoeg ruimte

De gemeente Den Haag laat in een korte reactie weten de zeil- en kitesurfvereniging niet weg te willen hebben. Een woordvoerder wil verder niet ingaan op de kwestie, omdat de rechtszaak nog loopt. Wel zegt de gemeente tegen Omroep West dat er verschillende gespreken met Sailcenter107 zijn gevoerd.
Ook is er volgens de gemeente met de komst van de huisjes nog genoeg ruimte voor de zeilboten.