Inwoners Leiden zijn bang voor gevaarlijke verkeerssituaties door verplaatsen busstation

LEIDEN - Bewoners van drie Leidse wijken denken dat er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan als het busstation bij het centraal station in Leiden wordt verplaatst. Het platform ligt nu nog aan de centrumkant van het station, maar het stadsbestuur wil het naar de andere kant verhuizen.
Het nieuwe busplatform moet komen op de hoek van de Rijnsburgerweg en de Bargelaan. Het oude moet verdwijnen omdat er woon- en kantoorgebouwen zijn gepland. Het is allemaal onderdeel van de
.
Een werkgroep met daarin bewoners uit het Houtkwartier, de Raadsherenbuurt en de Vogelwijk is niet blij met de beoogde nieuwe plek en heeft brieven gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Leiden. 'We verwachten gevaarlijke situaties, omdat er veel bussen gaan rijden', zegt Friso Versluijs van de werkgroep. Volgens hem is de Rijnsburgerweg al een heel drukke weg, met ook veel fietsers en wordt dat alleen maar drukker.

Gevolgen voor het verkeer

Dat komt volgens Versluijs omdat alle bussen over die weg moeten gaan rijden. 'Nu zijn er drie toegangswegen en drie wegen om weg te rijden, en dat wordt een toegangsweg en een weg om te vertrekken', stelt de Leidenaar, die meent dat door het stadsbestuur onvoldoende is uitgezocht wat de gevolgen voor het verkeer zijn, wanneer het busstation wordt verplaatst.
De werkgroep wil daarom betrokken worden bij de plannen. 'Wij willen echt dat serieus onderzocht wordt of het voor het openbaar vervoer in Leiden verstandig is om het busstation te verplaatsen.' Verkeerswethouder Robert Strijk (D66) heeft laten weten dat hij de zorgen van de omwonenden begrijpt en dat hij een open en transparant debat wil voeren. Vanavond is er een commissievergadering met de wethouder. Ook Friso Versluijs is daarbij.