Instellingen

Groen licht voor nieuw cultuurgebouw op Spuiplein in Den Haag, Raad van State wijst bezwaren af

© Patrick Fransen van Architectuur Studio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists.

DEN HAAG - Het nieuwe cultuurgebouw op het Haagse Spuiplein mag er definitief komen. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van tegenstanders afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk.

Den Haag wil

, naast het stadhuis. Daarvoor zijn het

. Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

Ook het gebied eromheen gaat op de schop. Zo moet een leegstaande toren ernaast ook tegen de vlakte. Daarin zaten vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het gebied moeten ook winkels, woningen en een hotel komen.

In beroep

Een aantal omwonenden en een café ging tegen het bestemmingsplan in beroep. Ze vinden het gebouw te hoog en te massaal. Ook vinden ze dat het huidige Lucent Danstheater en de dr. Anton Philipszaal hadden moeten blijven staan en gerenoveerd hadden moeten worden.

Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een 'cultuurpaleis' genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw dit jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over.